Thursday, September 12, 2013

Praktikal oh praktikal

pejam celik pejam celik dh nk masuk dua bulan aku praktikal 
kt Pusat urusan zakat Daerah Hulu Terengganu..
sekejap je masa berlalu kn..
sepanjang aku praktikal di sini...
byk yg dapat aku belajar...
tentang kehidupan ..
tentang alam pekerjaan..
tentang wanita..

yang pada awal nya agak kecewa sebab tak dapat praktikal kt rhb bank,
tp byk hikmah yg aku nmpk sebab aku xdpt praktikal kt sana tetapi praktikal di pusat zakat...
even aku sendiri x pasti praktikal di sini dpt elaun ke x...
dan aku sendiri pom x pernah nk tnye...
tp insya-Allah, aku akn cube sedaya upaya ikhlas kn diri untk berkhidmat di sini selama 5 bulan..

Sepanjang aku praktikal di sini, sgt2 tenang bekerja di bawah org2 yg sgt2 baik..
bos yg baik... staff2 yg baik dan akak2 yg baik dan sentiasa membantu aku..
aku sgt suke environment di sini..
environment yg sgt sihat..
even kalw ade mse lapang, or xde keje nk bt...
xde sembang2 kosong or gosip..
tetapi berckp atau berbincang perkara2 yg berfaedah..
sentiasa kongsi2 ilmu..
kongsi2 hukum agama..
aku yg paling muda di situ hanya mampu mendengar..
tetapi seronok dgr dorg berbicara..
byk bnd yg aku xthu..
kat sini jgk aku dpt knl dgn ber mcm2 jenis perangai manusia..
terutamanya perangai org2 yg dtg membayar zakat dan juga yg dtg meminta bntuan..
yg dtg meminta bntuan pula mmg kebykkn yg btul2 susah..
kdg2 xsmpai hti aku nk dgr mslh dorg..
rse sedih sgt2...

hari tu kn...
ade seorang mak cik nie..dy dtg nk mntk bantuan sara diri... dy dtg dgn dua org anak dy masih kecil.. dgn keadaan dy yg hmpir tempang... suami dh meninggal... subhannallah... sedih sgt tgk..
dan dia ada lg anak yg bljr di universiti...byk sgt tanggungn..tp dy xmampu bekerja krna sakit..
Alhamdulillah, on the spot bos bg bantuan kt dy dan di senarai kn terus dlm penerima bntuan bulanan..

Lepas kejadian tu, aku merasa kan diri aku sgt x berguna..
sb kdg2 aku xde perasaan tak bersyukur apa yg dh aku ade..
selalu bertnya kn apa yg aku tak ade..
subhanallah...
kita tak sedar kn ade yg jauh lebih memerlukan dari kita..
bersyukur lh ape yg kita ade skrg...

itulh hikmah yg aku nampak kenapa Allah hantar aku ke sini..
supaya aku kenal ape itu kesusahan...ape itu erti syukur.. dan belajar untuk ikhlas...

Aku memang bukan insan yang sempurna..
tetapi insya-Allah... 
aku cube menjadi yang terbaik untuk diri aku, keluarga dan orang yang tersyg...
Terima Kasih Allah atas segalanya... 



**hati kecil berbunyi**
~tak sabar nak jumpe buah hati khamis minggu depan...rindu sgt2~


2 comments:

Ayen Raifs said...

Kan, everything in this world comes with hikmah..we never know what will happen. All the best in your life..terbaca blog mg..get bored td so intai2 blog org..=)

gadis ungu said...

yup...semua yg berlaku ade hikmah.. btw,thnz sudi singgah blog aku ayen :D