Friday, June 3, 2016

Percutian Bajet ke Krabi

Krabi? Yeahhhh... Dah lama teringin nak datang Krabi tau. Alhamdulillah, dapat jugak honeymoon kat sini dengan Encik Suami.

Berbalik kepada tajuk entri hari ini, "Percutian Bajet ke Krabi".
Yana nak share sedikit sebanyak itinerary Yana dan husband ke krabi selama 4 hari 3 malam.

Okey. Untuk tiket flight & hotel Yana booking via Expedia . 
Memang sangat2 berbaloi sebab booking 2 in 1. Tambah2 booking time AirAsia promosi dan bukan peak season.


Return Flight Ticket 2 Adults + Hotel 4 days 3 night include breakfast for 2 = RM1523.08

Yes! Cuma RM1523.08 sahaja. 
Korang mungkin akan dapat lagi murah sekiranya korang booking hotel yang biasa2 sahaja.
Sebab hotel yang Yana booking nie taraf 3-5 star jgk lah. Mood honeymoon kan. Hihi...
Nak lagi murah? Booking setahun sebelum..hihi






(Enlarge picture for clear version)

Yeahhhh!!!! Jom ke Krabi :)

Tapi sebelum ke krabi, sediakan barang2 yang penting dulu taw.
dan yang paling penting tukar duit di Malaysia jgn smpai sana baru tukar. Mahal lah kat sana. Jangan tukar semua duit malaysia. Simpan jugak sikit untuk apa2 tambang ke makan ke bila sampai Malaysia balik nanti.


Ini lah antara barang2 yang kiteorang bawak. Maklumlah backpakers. So, barang2 mmg yg sgt penting je kiteorg bawak. 

Checklist Barang Penting : 

1. Passport
2. International Adapter
3. Sun Glasses 
4. Waterproof chasing
5. Sun Block. (Jalan2 pulau. Panas wei)
6. Selipar
7. Pakaian (Santai2 sudah. tak payah nak bawak hanbag, kasut2 lawa2 bagai...hihi)

Peringatan : Jaga-jaga bila bawak cecair, kalau lepas nasib baik ler masa nak check in tu.
Alhamdulillah, masa Yana pergi semua lepas.


***4.30 pagi di Putrajaya Sentral***


Haaa... Buat apa tu kat Putrajaya  sentral??

FYI, parking kat KLIA & KLIA2 agak lah mahal sikit. So, for those yang nak berjimat macam kiteorang, boleh la anda2 semua parking kereta kat putrajaya sentral je. Then dari Putrajaya sentral, boleh terus naik train ERL terus ke KLIA & KLIA2, xsampai 15 minit dah sampai airport.

Rate Parking sehari hanya RM4.00 sahaja. Murah kan??
Tiket train sehala untuk sorang hanya RM6.20 (kalau tak silap. Lupa lah pulak)
Seawal kul4.30 dah ada kat stesen sebab tak nak terlepas First train pukul 4.52 pg..
Okey. Nanti yana share Itinerary kat sana pula ye.

Stay tuned!  





No comments: