Sunday, April 28, 2013

Pilihan Dalam Hidup...

Aku selalu terbayang akan hari esok...
ketika aku dapati diriku penuh dengan lumuran dosa,
berjuta kenikmatan kuraih di dunia,
tanpa kusedari itu semua hanyalah permainan,
dari tipuan syaitan yang selalu memperdaya,
tak pernah berhenti dari kesibukan memburu harta,
yang melahirkan kelalaian untuk untuk mengingat Sang Pencipta,
luput dari rasa syukur atas nikmat yang telah diberi,
tak terbesit akan adanya Azab ilahi yang sangat perih,
mengisi perkara yang tak bermakna dalam ruang waktu,
kerana iman telah dijajah oleh nafsu.

Tersedar dari lamunan,
raga bergetar petanda ketakutan yang mendalam,
jiwa yang layu mencurahkan air mata,
hingga lisan tak mampu berkata-kata..
Malu...Aku malu pada-Mu ya Allah!!!
jika masa depanku akan menjadi raja dalam dosa,
sedang Engkau telah menjanjikan keindahan syurga di antara panasnya api neraka..
Bukankah aku ada hanya untuk beribadah kepada-Mu?
bukankah semua yang tercipta di sekitarku hanya untuk membenarkan keberadaan-Mu?
kenapa aku harus angkuh dengan semua yang bukan milikku?

Ya Rabb...
jika masih ada waktu hari ini, esok dan nanti,
maka berikanlah aku kesempatan untuk berhijrah,
Hijrah ke jalan-Mu yg lurus,
yang penuh dengan taubat dalam setiap langkah,
dan dari setiap peluh yang selalu mengharapakn ampunan-Mu.

Jika air mata ini harus tercurah,
itu hanya kerana takut kepada-Mu,
jika senyum ini telah berkembang,
itu hanya bentuk terkecil dari rasa sukur atas nikmat-Mu,
dan jika darah harus menitis,
Sungguh itu hanya untuk berjihad membela agama-Mu,
Izinkanlah aku memberikan pilihan dalam hidupku,
pilihan yang tersurat dalam syair Sayid Qutb,
seorang pejuang Islam dari tanah piramid,
"Isy kariman au mut syahidan",
Hidup mulia atau mati Syahid,
Takkan ada lagi pilihan selain itu,
kerana bagiku...
itu lebih baik daripada dunia dan seisinya,
agar terjaga dari masa depan yang menipu dan angan.

~iluvislam~












Friday, April 19, 2013

Chulia Street Ghaut, Core Zone, Georgetown World Heritage Site, Penang

Alhamdulillah...mid sem break dh mula hari ini..cuti seminggu..
tapi aku masih di bumi Merbok untk menyiapkn group assignment Strategic Management..
semalam aku dan kwn2 aku sempat makan nasi kandar "Line Clear" kt Penang..
best..first time aku pergi situ taw...heeee...
lepas kenyg mkn,kiteorg pergi lh lalu kt Chulia Street..
punyer lh teruja aku tgok seni2 sepanjang jalan yg melakat kt dinding bangunan..
aku ape lg..ambik gmbr lh..heee..
ni ade gmbr2 yg sempat aku ambik..hee..
~layannn...


(Nasi Kandar Line Clear)



Chulia Street






















Wednesday, April 10, 2013

Internship

praktikal oh praktikal...
risau nyer xdpt sb cgpa aku x berapa nk tinggi...
sgt2 risau wei...
bt mase nie nk apply 5 tmpt baru..
Lembaga tabung haji, KWSP, RHB Bank,Maybank dgn Securities Commission..
hrp2 dpt lh salah satu tu...n paling aku hrp kn RHB lh..
doakn aku kwn2..


Wednesday, April 3, 2013

Group Assignment + Hangout

okey..nk dijadikan cerita,ptg td lepas kelas prof asma td,kila ajak teman group dorg pergi lawat chalet salak denai (*kalw xsilap aku lh) heheehe..untuk group assgnment strategic management..
Group dorg Kila,syud,tira ngn azia je..
Aku,popo,din,ayie,ayep n ucop teman je..hehehe..
lepas selesai lawat chalet tu,
kiteorg pergi air terjun kt titi hayun..
xmndi pom...just pusing2 je...
air terjun kt sana xde lh secantik air terjun sekayu kt terengganu..huhu..
lepas tu kiteorg singgah kt Pantai murni...
bergmbr kemain..haha..
lepas penat berjalan,kiteorg singgah mkn kt Tanjung Dawai..




kila's group 




Lain-lain gambar, teruskan membaca entri ini :)