Monday, September 23, 2013

Meet Him..

curi mase sikit update blog...hehehe..
*********

setelah agak lame tak jumpe buah hati, hari rabu lepas aku ke merbok naik bas kul8 mlm..
sampai di sana pukul 5 pagi..
seperti yg dijanjikan, buah hati lh jemput aku kt bus10..
terharu sgt...dh lh smpai awal sblm aku smpai,,
masuk je dlm kereta dpt bunga ros..
sweet kn...heee...



Day 1
mcm bese...pg tu aku pergi kmpus...hntr proposal dlu..setel2 semua...
mls lh nk ckp sal proposal..huhuhu..
************

mlm tu pula..
NS bwk aku pergi makan burger bakar abg burn kt perda..
dh lme mengidam taw nk mkn kt situ..
akhirnya dpt jgk mkn..
meatball terbaik!!heeee...

lepas mkn2 semua, kiteorg pergi sunway carnival..
pergi tgk 2Guns...
actually aku tak kesah pom pergi mn2,asal kn dgn NS je..hee
******

Day 2
ikutkn NS kn nk pergi bukit merah lepas solat jummat..
tp nk bt cmne.. geng2 kelas dia ade jgk pergi time tuh...
mmg xlh aku nk pergi kn..segan kot...heeee..
last2 kiteorg pergi penang... kt batu feringghi..
jalan2 kt pantai..
ambik2 gmbr...
heee....sonok!!!
tak sabar nk hidup dgn dia taw..



********

Lepas solat mgrib, NS bwk aku pergi KampungPelet...
guess what?
ade satu cafe yg sgt2 cantik kt dlm tu..
Puncak Mutiara Cafe...
seriously,,aku tak tahu nk gmbr kn cmne..
tp aku suke sgt2 tmpt tu...
dgn kiteorg mkn tepi kolam...
bwh lampu malap..
can i call this "Candle Light Dinner" ? 
hehhe...pdhl lilin xde pom...
tp siyes...cntik sgt...
cafe dlm taman...heeee...
Thnz a lot for the sweetest moment i never get..
i'm really appreciate.. 






*********

Day 3
Hari ni last aku kt merbok...
mlm dh balik terengganu kul10.30 mlm..
alahai...berat sgt nk tinggal kn NS...
sakit sgt2...
tghri pergi mkn kt tanjung dawai..
ajak kila sekali...
lepas tu dlm kul3 bru gerak ke amanjaya...
tgk Dampak..
lepas tgk dampak kiteorg beli no digi..digi easy..
no beza 1 je...heeee...

********

Sebelum aku naik bas..
dalam kereta..
mmg aku tak tahan kot..sedih sgt2..
berat sgt nk pergi..
dan aku dapat rase...
dia pom berat nk lepas aku..
dy nangis..
terharu sgt...
dear NS..
sayacintakanawaksangat2
Insya-Allah suatu hri nanti kita akan dijodohkan..
Amin...
Thanks for everything NS :)
i love u so much...


Thursday, September 12, 2013

Praktikal oh praktikal

pejam celik pejam celik dh nk masuk dua bulan aku praktikal 
kt Pusat urusan zakat Daerah Hulu Terengganu..
sekejap je masa berlalu kn..
sepanjang aku praktikal di sini...
byk yg dapat aku belajar...
tentang kehidupan ..
tentang alam pekerjaan..
tentang wanita..

yang pada awal nya agak kecewa sebab tak dapat praktikal kt rhb bank,
tp byk hikmah yg aku nmpk sebab aku xdpt praktikal kt sana tetapi praktikal di pusat zakat...
even aku sendiri x pasti praktikal di sini dpt elaun ke x...
dan aku sendiri pom x pernah nk tnye...
tp insya-Allah, aku akn cube sedaya upaya ikhlas kn diri untk berkhidmat di sini selama 5 bulan..

Sepanjang aku praktikal di sini, sgt2 tenang bekerja di bawah org2 yg sgt2 baik..
bos yg baik... staff2 yg baik dan akak2 yg baik dan sentiasa membantu aku..
aku sgt suke environment di sini..
environment yg sgt sihat..
even kalw ade mse lapang, or xde keje nk bt...
xde sembang2 kosong or gosip..
tetapi berckp atau berbincang perkara2 yg berfaedah..
sentiasa kongsi2 ilmu..
kongsi2 hukum agama..
aku yg paling muda di situ hanya mampu mendengar..
tetapi seronok dgr dorg berbicara..
byk bnd yg aku xthu..
kat sini jgk aku dpt knl dgn ber mcm2 jenis perangai manusia..
terutamanya perangai org2 yg dtg membayar zakat dan juga yg dtg meminta bntuan..
yg dtg meminta bntuan pula mmg kebykkn yg btul2 susah..
kdg2 xsmpai hti aku nk dgr mslh dorg..
rse sedih sgt2...

hari tu kn...
ade seorang mak cik nie..dy dtg nk mntk bantuan sara diri... dy dtg dgn dua org anak dy masih kecil.. dgn keadaan dy yg hmpir tempang... suami dh meninggal... subhannallah... sedih sgt tgk..
dan dia ada lg anak yg bljr di universiti...byk sgt tanggungn..tp dy xmampu bekerja krna sakit..
Alhamdulillah, on the spot bos bg bantuan kt dy dan di senarai kn terus dlm penerima bntuan bulanan..

Lepas kejadian tu, aku merasa kan diri aku sgt x berguna..
sb kdg2 aku xde perasaan tak bersyukur apa yg dh aku ade..
selalu bertnya kn apa yg aku tak ade..
subhanallah...
kita tak sedar kn ade yg jauh lebih memerlukan dari kita..
bersyukur lh ape yg kita ade skrg...

itulh hikmah yg aku nampak kenapa Allah hantar aku ke sini..
supaya aku kenal ape itu kesusahan...ape itu erti syukur.. dan belajar untuk ikhlas...

Aku memang bukan insan yang sempurna..
tetapi insya-Allah... 
aku cube menjadi yang terbaik untuk diri aku, keluarga dan orang yang tersyg...
Terima Kasih Allah atas segalanya... 



**hati kecil berbunyi**
~tak sabar nak jumpe buah hati khamis minggu depan...rindu sgt2~


Sunday, September 8, 2013

Adorable....

Tibe-tibe rasa nak update blog lepas chat ngn zue tadi,,..
seriously...rindu sgt2 kt zue..
dy dh nk balik Sheffield dh dua minggu lg...
mgkin xsempat nk jumpe...
aku pom ngh praktikal kn..

setiap kali chat ngn zue mesti bersemangt...
sejak dari mrsm lg zue sentiasa bg semngt kt aku..
dh mcm kakak aku dh dulu..
ingt lg,mse mlm exam bio,dy sanggup ajar aku even dy sepatutnya study jgk..
terharu sgt...
mahupun mse aku di matrik sekali pom..
still contact ngn aku...
xpuus2 bg semngt kt aku
bg nasihat kt aku..
terima kasih zue..
terima kasih sgt2....

Sblm pergi sheffield mse sept 2011 dlu, zue pernah ckp..
dy hrp dy akan dpt master di sane..
even dia pergi ke sana untk degree, kalw capai pointer yg tinggi,akan dpt master terus..
insya-Allah.. aku percaya...zue mesti dpt...
and Insya-Allah jgk dia akan grad bulan 7 tahun depan 
di University of Sheffield for Master in Electical and Electronic engineering...
seawal umur 23 tahun dah dapat Master... 
di negara orang lak tu...
  sonok nyer...
aku akan tumpang bahagia time tuh...
even aku tak de lh sehebat dia,aku tetap berbangga ade kwn mcm dy..
yg pernah bg aku semangt...
yg pernah bg aku nasihat smpai skrg...
thnz zue....
i adore u so much Nadia Zuheera !!!!


Friday, September 6, 2013

Cara nak kira CGPA UiTM

Setelah sekian lama belajar di uitm, dhdh pom praktikal , baru hari nie aku tahu cara nak kire gpa n cgpa.. heeee....

ni korang punya Gred :

A  +  : 4.00
A      : 4.00
A  -   : 3.70
B +  : 3.30
B     : 3.00 
B -   : 2.70
C +  : 2.30
C     : 2.00
C -   : 1.70
D +  : 1.30
D     : 1.00
E     : 0.70
F     : 0.00

Keputusan Semester 1
SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai
1Programming For Engineers3B3.009.00
2Statics3B3.009.00
3Thermodynamics I3A-3.7011.10
4Laboratory I2A-3.707.40
5Calculus2B-2.705.40
6English For Academic Communication2B-2.705.40
7Islamic And Asian Civilization I2B+3.306.60


Pengiraan GPA Bagi Semester 1 :-
GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.00+11.10+7.40+5.40+5.40+6.60
3+3+3+2+2+2+2

GPA=53.90
17

GPA sem 1=3.17




Keputusan Semester 2


SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai
1Dynamics3B3.009.00
2Engineering Drawing3B+3.309.90
3Material Science3C-1.705.10
4Engineering Mathematics3B-2.708.10
5Islamic And Asian Civilization II2B-2.705.40
6Swimming I1A4.004.00



Pengiraan GPA Bagi Semester 2 :-


GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.90+5.10+8.10+5.40+4.00
3+3+3+3+2+1

GPA=41.50
15

GPA sem 2=2.77



Sekarang anda dah tahu macam mana nak kira GPA. Sekarang kita tengok pulak cara nak kira CGPA.


Pengiraan CGPA Bagi Semester 1:-
Untuk semester pertama, nilai CGPA dan GPA adalah sama kerana purata diperoleh dengan mengira keputusan satu semester sahaja iaitu semester 1. Oleh itu CGPA = GPA untuk semester pertama sahaja.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90
17

CGPA sem 1=3.17



Pengiraan CGPA Bagi Semester 2 :-


 Pada semester kedua, nilai CGPA diperoleh dengan mendapatkan purata bagi keputusan kedua-dua semester iaitu semester 1 dan 2.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90+41.50
17+15

CGPA=95.40
32

CGPA sem 2=2.98


credit to blog: 

Thursday, September 5, 2013

Stronger...

Sometimes when you love someone,
you will get tired of them,
too many fight,
misunderstanding,
argument,
forgiveness and sorry...
and when the time come,
you realize that all of the sacrifice
and tiredness will made
your relationship
STRONGER!