Wednesday, March 30, 2011

kenapalah aku ade adik cmni?

nk dipendekkan cerita..td ayah aku dtg kampus jmpe aku..dia citer kat aku..Ahad lepas 27 March 2011..adik aku kuar pekan ngn motor dia tu..tut2 terlanggar kereta..aku nie dh pesan byk kali dh bwk motor lelok..aku prihatin sgt tu sb motor dia tu beli atas nme aku..kalw kne saman ke blacklist ke,nme aku lh kne..mmg aku sakit hti giler r bila dgr ayah aku citer td..untk mengelakkan aku disaman,ayah aku terpaksa bayar kt pemilik kereta tu RM900..byk tu..ayah aku bkn nye ade duit sgt..kesian kt ayah aku..siyes..aku benci adikku..biar lah korg n ckp ape pom kt aku..aku tetap benci ade adik cmtu..benci3!!!

mood:frustrated

cara mengatasi:makan vochelle :)

Tuesday, March 29, 2011

Jadual FinaL!!!

21st April 2011
9-11 pg
CTU241

23rd April
2.15-5.15 ptg
BEL311

26th April 2011
9.00-12.00 tghri
QMT216

28th April 2011
2.15-4.15 ptg
MGT269

1st May 2011
9.00-12.00 tghri
ECO211

seriously aku x ready pape pom lg..btw..sem nie kne bt yg terbaik..
Insya-Allah..i'll get what i want..Amin~~




Friday, March 25, 2011

Me as a photographer :D












photographer pom nk bergmbr jgk :P

Pretend cam professional photographer je kn ..hehe..
dikala free time itu ade,seronok jgk snap2 pic nie kn ...
tapi,x pandai nk edit :(
anyone can help me?plez:(



Camera: Nikon D3000 hak milik kekal My Beloved Roomate;Ezzah
Location: Taman Tamadun Islam (TTI),Terengganu
Duration: 5.30pm-7.00pm

credits to my beloved friends yg sudi melayan kerenah aku ini..u r the best lah!

Tuesday, March 22, 2011

Alhamdulillah..akhirnya... :D

this is my business card

i'm already a CEO of CIMB Bank with my level education FCCA and MCMA.
Dreams are possible.




p/s: mtk maaf pd Dato' Seri Nazir Razak sb gnti tmpt awak ja..haha..
sesungguhnya...angan2 itu amat perlu...:)

Dreams are possible...kata2 yg pernah di ungkapkan oleh Datuk SMS..

my MGT269 lecturer give me that great motivated Sir Husnin ..
i'm proud of u sir :)

Monday, March 21, 2011

Hoooyea!!

MGT269:report presentation dh siap..ready untk di present selasa nie..
: written report..60%..xde mood nk continue..nti2 r..

BEL311:1st draft dh dpt..amat mengecewakan :(..strive for final draft

Myline:Online Test & Online quiz je belom sete..sistem xleh bukak lor :..kuciwa..

CTU241: 0% progress..haha


Ready for tomorrow listenig test (ARAB)
Test 2 QMT216 on thursday..


p/s:esok kelas 2.30ptg...

HOOOOYEA!!!


Saturday, March 19, 2011

Trip ke Dungun yg memenatkan

tu je aku nk ckp..penat sgt2 p uitm dungun..tp xde something yg menarik pom.. :)

Thursday, March 17, 2011

1st time pakai eyeshadow,blusher & lipstik :)







lepas kelas td,aku dipaksa oleh Tikah..bosan punyer pasal..tikah mula lah dgn tabiat dia..dia jd kn ku bahan uji dia..dia suh aku duduk dpn dia,mula lah dia jd "MAK ANDAM"...dia kata nk make-up untk aku sbgi seorg penanti..tebal nk mampus make-up..siyes ly mmg rimas la..tp..rmai ckp ok ngn make-up tikah..ni pic2 make-up..

Sponsor Make-up : Aiza
Selendang: Tikah



Wednesday, March 16, 2011

PLAGIARISM...makin berleluasa lah :D

"It is better to fail in originality than to succed in imitation" - Herman Melville

Kempen stop PLAGIARISM langsung x de effect kt student kt sini..
taw x ape mkne PLAGIARISM???

aku pom xtaw jgk sebenarnya nk explain cmne mkne dia nih..
kalw tgok template yg diedarkn pd student kt sini,antara PLAGIARISM :
-melanggar peraturan akademic
-kecurian
-tidak adil bagi anda dan orang lain
-ketidakjujuran
-merosakkan hak2 pelajar jujur
-perbuatan jahat
-penipuan

itulah yg dimaksud kn ngan PLAGIARISM..banner2 yg terpasang seluruh kampus pd aku lgsg xde effect..tetap je rmai student berperangai cmni..seriously,aku mmg xnk ambil tahu hal org nie..n xnk pikir bkn2 atau membenci sesiapa..tp aku benci sgt2 siapa2 yg meniru dlm quiz ke test ke..aku mmg benci!!perlu ke meniru??rasa hebat sgt ke dpt markah tinggi tetapi dlm penipuan?

Astagfirullahalazim..aku xnk mengata org nie..tp kdg2 aku mmg xleh tipu diri sendiri..aku kecewa sgt2 dgn sikap dorg tu..perlu ke meniru???perlu ke??Sekarang,aku mmg dh x respect dh org yg dulu aku mmg "tabik" giler r..tp bila dh taw perangai sebenar,sekelip mte rasa hormat tu hilng..sekali bt,smpi bila2 aku ingt..
Ya Allah,bukakanlah pintu hti mereka untuk berubah..Amin~

Sesungguhnya,aku bukan yg terbaik..tetapi aku akan berusaha untuk itu :D
Jauhikan lah aku dari sikap PLAGIARISM:)


We're the winner of Arabic Drama Contest :D






seriously,kiteorg mmg x percaya langsung qroup kiteorg menang pertandingn nie..sb kite org bt sempoi2 je movie arab tu..berlakon pom ntah pape..mcm bdk2..yg lg x percaya aku dpt pelakon terbaik..huhu..btw..tu lah nme nye rezeki kn..hehe..

Tuesday, March 15, 2011

I'm Like a Hamster


8.00pg: Yes!!interview dh selesai..walaupun sekadar mock interview,debaran tu ttp ade..alhamdulillah,sume bjln lncar :D

Kelas MGT pg nie,Cik Nin bg input positif kt kteorg..hrp input yg dia bg ni akn aku ingt smpi bila2..nk taw x ape dy ckp..aku akn kongsi serba sedikit lh yg aku fhm k..

Perkara yg pertama kita perlu buat selepas kita graduated dan dpt keje,duit yg kita dpt kita kena bayar PTPTN...dulu..yg kedua kita simpan dlm BANK untk kita beli asset nti..dan yg ketiga kita bg kat PARENTS kita..dan baki selebih nya itulh kita guna untk diri kita sendiri..

itulah hakikat hidup sebenar..perkara tu akan terus berulang dan berulang smpi lh hutang hbis dibayar,kita dh dpt beli aset :D..tp pd yg x bt loan tu,kurang lh ckit bebanan nye..pd aku yg bt loan nie,itu lh yg akn aku hdpi nti..
That's why aku ckp "I'm like a Hamster"..Cik Nin lah tu ckp..Kita ibarat hamster yg sedang bermain dgn roda..wlu selaju mne kita berlari,kita tetap x dpt lari dr bebanan itu.. :D

Huhu..itulh yg aku dpt manipulasi kn ape yg lecturer aku ckp tu..x pndai sgt nk manipulate nie..tp nk share jgk..hehe..

Thursday, March 10, 2011

Wahai Adikku :)

aku smpai je rumah,mak gtaw aku yg adikku dh BERHENTI SEKOLAH..terkejut sgt2 aku nih..aku ingt lepas aku toche dia hri tu sedar lah,rupa2nya pergi seminggu je kelas..aku dh xtaw dh nk bt cmne lg..dh puas ku bg nasihat..dh la spm thun nie..apa nk jd lah dgn adik aku sorg nie..siyes..aku btul2 kesal dgn sikap adik aku yg berfikiran 'pendek'..x mikir pnjg..haish..gram aku..aku dh xtaw nk ckp ape kt dia..last2 aku ckp kat dy,duduk jelah kt kg smpi bila2..keje kt CAR WASH ke..nti bila aku dh ade kereta,aku cuci lah kt CAR WASH dia..dia terus terdiam..x berkata apa2..dia 'start' mtor..terus kuar...xtaw kemana..gggrr!!tension..bia r..mls dh aku nk lyn bdk degil cmtu..aku hrp ALLAH bukak lh pintu hti dy nti untuk berubh,.Amin~aku hny mampu berdoa.. :D

Wednesday, March 9, 2011

1st Time Pakai Selendang Camni :D




tak plan pom nk pkai tudung cmni..tp agak terdesak td..kelas kul2.30..jd xsempat nk gosok tudung yg x jdi2 tu..jd aku decide lh nk try selendang Faqiehah.. roomate aku.. credit to her :).. yg x than nye,aku diperli oleh Tika n Nini ..malu3..jahat tol dorg kenakn aku dlm kelas td..mne x nye..mne aku pernah pkai selendang cmni..haha..btw..aku sebenarnya mmg x confident bila pkai selendang nie..siyes!


Sunday, March 6, 2011

Adab Menuntut Ilmu


Niat yang ikhlas

"Sesiapa yang menuntut ilmu kerana selain daripada Allah SWT ataupun menghendaki menuntut ilmu (sebaliknya) selain daripada Allah SWT, maka disediakan tempat duduknya daripada neraka." [HR Tarmizi]

Niat itu sendiri memainkan peranan yang tinggi dalam sesuatu amalan. Setiap amalan kita akan dinilai oleh Allah SWT berdasarkan niat. Maka niatlah segalanya hanya kerana Allah SWT, kerana sesungguhnya Allah SWT tahu apa yang terdetik dalam hati tiap-tiap manusia.

Beradab dengan orang yang memberi ilmu

"Sesiapa yang ingin dibuka hatinya oleh Allah, maka hendaklah ia berkhalwah, sedikit makan, menjauhi daripada bergaul dengan orang yang bodoh, dan membenci orang yang tidak berlaku adil dan tidak beradab daripada kalangan mereka yang berilmu" [Kitab Majmuk, Syarah Mazhab, jilid 1, m/s 31]

Bersabar dalam menuntut ilmu

Imam Syafie pernah berkata:

"Tidak diperolehi ilmu kecuali dengan bersabar atas kesengsaraan." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, Husin Ya'cob, m/s: 237

Tulis setiap yang dipelajari

"Tidak ada seorangpun daripada sahabat Rasulullah SAW yang paling banyak meriwayatkan hadis kecuali Abdullah bin Amr bin al Asr, maka sesungguhnya dia telah menulis dan aku tidak menulis" [HR Ahmad dan Baihaqi]

Rendah diri

"Kami diperintahkan supaya tawadhu' (rendah diri) kepada siapa yang kami pelajari ilmu daripadanya." [Kitab Muntalaqat Talib al Ilmi, Husin Ya'cob, m/s 274]

Menjahui dari kenyang yang berlebihan

"Sebesar-besar perkara yang menolong seorang penuntut ilmu dengan kefahaman dan tidak rasa jemu adalah makan sekadarnya daripada makan yang halal." [Kitab Fadhlu al Ilmi wa Adab Talabihi, m/s 222]

Tidur yang sedikit

"Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa berada di dalam taman-taman (syurga) dan mata air, mereka mengambil apa yang diberikan Tuhan kepada mereka. Sesungguhnya mereka sebelum itu (di dunia) adalah orang-orang yang berbuat baik; mereka sedikit sekali tidur di waktu malam dan pada akhir malam mereka meminta ampun (kepada Allah SWT)." [Az Zariyat 51 : 15 – 18]

Kurangkan berkata-kata yang tidak menfaat

"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka bercakaplah dengan perkataan yang baik ataupun diam." [HR Bukhari dan Muslim]


Kesimpulannya,

Tiada adab yang lebih sempurna melainkan kita mengikuti adab Rasulullah SAW dan adab mereka yang segenarasi dengan Rasulullah SAW (sahabat), generasi setelahnya (tabi'in) kemudian setelahnya (tabi' tabi'in).



*copy paste dari iluvislam.com

same2 lah kita renung2 kn :)

Saturday, March 5, 2011

Sambil Menyelam Minum Air :)

sambil menyelam minum air..hahaha..lumrah kehidupan..wlaupun penat hri nie..tp seronok lah sb keje2 dh hmpir ciap..yg best nye ptg td shoot kt pantai pandak..mak oii...susah jgk nk jg pelakon nie kn.,bru ku taw..asyik xjdi je..HAHAHA..btw..Alhamdulillah scene kt pantai dh sete..smpat bergmbr..hehe :D






TOGETHER WE SHARE FOREVER WE CARE :)
(ayat nie je selalu kn :P)

Friday, March 4, 2011

jiwa tenang :)

pic nie xde kne mengena pom ngn apa yg aku nk smpi kn..:) yg bleh aku kata kn skrg aku sgt tenang..keje2 yg selalu aku rungutkan akhir nya bakal siap..bakal k..x siap lg..btul lah kn..kalw mulut tu asyik merungut je,xkn ciap nya keje.."less talk,do much"..tu yg penting..positive thinking tu penting..kalw kita pkir keje yg ade tu sume senang,insya-Allah sume dpt di siapkn dgn lncar..walaupun x sempurna,at least kita belajar dari kesilapan..yg penting jgn cepat merungut sblum mencuba k :)

mood:tired but happy :D