Wednesday, October 10, 2012

Hye Oktober...

Finally,i feel free to update my blog today!yeahhh...
Actually,aku terasa nk update blog hari nie lepas bce the latest entry Ayen punyer blog..

Soal kerjaya...
ya,aku dh berumur 21 tahun and currently part 4 for degree in Islamic Banking..
wlpn skrg aku kian sedar kos nie kurang serasi ngn jiwa aku..
aku sedaya upaya cuba serasi kn nya..Insya-Allah,aku boleh..
CGPA pulak tak memberangsangkn..
wlpn ayah aku tak komen sgt pointer aku,tp jauh di lubuk hati nya mesti nk aku jd yg terbaik kn.
ye..aku akn berusaha jadi yg terbaik untk diri aku,ayah dan mak..

Soal duit...
alhamdulillah,bila umur dh makin meningkat nie,aku dh dpt berfikir matang..
tak boros mcm dulu dah...
zaman matrik ngn dip dulu,mmg byk habiskn duit mak bapak aku nie...
skrg dh pndai dh berjimat..heeeeee...
lgpom degree mcm byk gune...tmbh2 duduk rmh sewa..
so,mmg kne berjimat...heee

Soal keluarga,
urmm...ape ye..
abg aku still bujang...kak ngah dh mengandungkn anak kedua..dh dua bln kot..kak de lak mengandung kn anak first..bln 12 nti due..adik aku mcm biase..tanam buah anggur kt rumah tu..
dan aku?kat sini lh..kt merbok nie je...
sekarang kn,mak selalu tacing ngn aku..aku tak taw lh knp..
mgkin aku je anak perempuan dy yg belom khwin..
sb tu lh,kalw aku lme ckit x kol,mula lh dy ckp aku x ingt dy lh...apa lh..haish..mak2..
mak sgt caring sal kesihatan aku..
dan ayah pulak sgt ambik berat soal kewangan aku..ahaks..

Soal hati..
hati kita,hanya kita je tahu kan...
aku dah berumur 21 tahun...
kalau nk bercinta,mmg aku idamkan satu hubungan yg serius...
bkn cinta kera mcm zaman2 sekolah tu lg..
aku tak mengidamkan seseorg yg sempurna,cukuplah seorg insan yg betul2 syg kn aku dan terima aku seadanya..
dan seseorg yg boleh membimbing aku kearah yg di redhai..
insya-Allah..

Soal kehidupan seharian..
kadang-kadang,aku terpikir..ape yg aku mahukan dalam hidup ini..
aku sendri pom tak tahu..
kenakalan aku sejak zaman sekolah menengah smpai sekrg..
kdg2..aku fikir...bila penghujungnya..
mak dan ayah aku bimbing aku sebaik2 nya..
tapi aku tetap lemah..
iman tidak sekuat mana..
aku tak salah kn kawan2 sb aku bkn terpengaruh dgn kwn2...
kerana kawan2 aku semua nya yg baik2..
cuma ade sestgh je nakal mcm aku..
aku penentu diri aku...bukan org lain..
aku sgt lemah..
aku tak terdaya nk mengharungi arus kehidupan ini seseorg,...
aku perlukan seseorg yg dpt membimbing aku yg masih terhuyun hayang ni..
i need someone...
but who???
WHO???
Hanya Allah s.w.t shja yg tahu jawapan nya..
yg perlu aku buat,hari demi hari..aku perlu perbaiki diri aku..
insya-Allah..

..............................................
cukuplah coretan untk hari ni..
Assalamualaikum...



Saturday, September 1, 2012

September's Wish



Setelah sekian lame tak updates blog,
bru hari ini hati aku terdetik untuk meluahkan segalanya dlm blog ini...
1 September 2012..
Ramadhan dah berlalu..
Alhamdulillah ramadhan kali ini,aku berjaya khatam al-Quran 30juzuk dengan bimbingan seseorang..
hati aku sgt tenang pada bulan ramadhan tahun ini..
Bila syawal menjelma,..
aku kian kembali di takuk lama..
kenapa?
adakah ibadat aku tak diterima atau tak diberkati Allah?
kenapa?...
mungkin aku terlalu mengejar dunia..
Astagfirullahalazim....
Aku sgt berharap,hidup aku dijauhkn dari anasir2 tidak baik..
Aku seorang insan yg lemah...
aku mengaku,aku sgt memerlukan pembimbing..
Seseorang yg boleh bawa aku ke jalan yg benar..
bukan seseorang yg hanya mampu menabur janji manis semata2..
Aku harap...
bermula hari ini...
Hidup aku akan lebih baik dari semalam..
..................
Ya Alllah,jika dia milikku,dekatkanlah hatiku dengan hatinya...
Dan jika dia bukan milikku,redhakanlah aku dengan ketentuan-Mu..
Semoga bulan 9 ini membawa aku satu permulaan untk aku terus kn hidup yg lebih bermakna dan di redhai Allah s.w.t..
Amin.....


Thursday, August 16, 2012

Jodoh:Jangan mencari terlalu sempurna...

Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
 hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu 
dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup. 
 Begitulah juga .........
  Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu 
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ... 
 Jika kamu menadah air biarlah berpada, 
jangan terlalu mengharap pada takungannya 
dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... 
cukuplah sekadar keperluanmu. ...
Apabila sekali ia retak.... 
tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....
 Akhirnya ia dibuang.... 
 Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang,
 TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya 
dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa. 
Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... 
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. 
 Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....
Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... 
yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. 
Kamu akan menyesal.
  Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... 
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
 MENYAYANGIMU..MENGASIHIMU. ..
Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
  Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... 
Kamu juga yang akan MENYESAL....
~renungan bersama~ 


Monday, May 14, 2012

VochelleFreak!!!

the best feeling ever!!!
i love vochelle very much!!!
and i got this as their appreciation!!
thanks a lot Maestro Swiss Trading Sdn.Bhd...
Vochelle is my favorite chocolate brand forever!




Saturday, April 28, 2012

Mid Sem Break with LOVE :)


cuti seminggu nie,.nasib lh assgnment belambak2 kne hntr lepas cuti..
aku wt dekkk je..lntak lh..bercuti lg bgus..huhu..release tension ckit..
yg pntg dgn org yg tersyg..
wlpn p Cameron Highlands x lme,cume 2 hri 1 mlm,cukup puas hti..heee..
sume balik exept abg aku sb x dpt cuti..
mid sem break yg amat menarik bg aku..yeah!!

 sorg xde,abg aku..xleh cuti..sob2..











mood:tired..nyte )

Monday, April 23, 2012

To do list :D


see...
mid sem break aku kali nie mcm x break sgt lh kn..
assgnment belambak2 kne hntr lepas cuti..uwaaaaaaa...
haish...yg penting aku msti siapkn jgk sebelum khamis ie sb khmis nie nk p jln2 ngn family...
okey..stay focus ... 
bye :D

Friday, April 20, 2012

Home Sweet Home :)

Alhamdulillah,aku selamat sampai terengganu jam 6.00 pg td..
aku di jemput oleh Mak Su aku sb ayah x dpt ambik sb adekeje kt KL..
so,pg tu aku balik rumah nenek aku dulu lh smentara tnggu akak aku ambik sblh ptg kn..
smpai je,trus aku tdow..penat kot duk dlm bas lme2..
ingt nk tdow smpai tghri..
tp melihat sepupu ku yg comel ni Nurul Iman,asyik masuk kuar bilik je mnunggu aku bgun,xsmpai hti aku tgk..
so,kul10 aku dh bgun..spent time dy dak kecik tu..yela..dh lme x jumpa kn..rindu lh..
aku mmg rapat ngn dy sb dy membesar dgn aku..
**Nurul Iman**

sebak lak bila dgr mak su aku citer Iman nangis lepas hntr aku nek bas mse awal2 sem hri tu..
sedih wei..comel tol dy nie..terharu aku..
bila dh rapat,cmnie lh...bila kne tinggal,mula lh nk nangis...
huhu..
ptg tu,mak aku n akak aku dtg ambik aku..
sblm balik,kiteorg bakar jagung ramai2..
sb ujan..
best mkn jagung bakar panas2 time sejuk kn..heee..
 skunk kul10.00..
aku dh penat sgt2..
aku nk cover tdow aku blik..hope esok dpt bgun awal,
nyte..
assalamualaikum :)

Monday, April 16, 2012

Sakit Mata


Hari ini sepatutnya aku ade test fiqh muamalat pkul8 pg..tp,aku tak dapat hadirk diri aku sb mata aku sakit sgt2..aku x dpt study dgn tenang semalam...bila nk bce buku je,mata berdenyut2..sakit.. :'(
dlm kul12,aku try tdow..ingt nk bgun balik kul4 nk stdy...tp cube punyer  cuba,ttp xleh nk tdow..mata still berdenyut2...air mata kuar je...aku nangis..sedih..terus ingt kt mak.
mase sakit baru ingt kt mak kan..haish..
sampai kul2 aku still xdpt tdow..aku dh x taw nk bt pe..stdy pom xleh nk fokus sb mata sakit..
tido pom x boleh...last2,aku on lappy..
konon lh nk korban kn game semi-final FA Cup chelsea vs spur demi test..
tp bila dh xleh stdy,and xleh tdow,aku lyan jela game bola mlm nie kn..
tp,aku xsempat tgok 1st half,aku tgok 2nd half je...
ternyata xsia2 aku tgok..chelsea menang besar semalam..
Fulltime: Chelsea 5-1 Spurs..
perghhh,club len mampu???x kn..
lepas hbis tgok bola dlm kul3,aku try tdow balik..
mgkin dlm kul4 bru aku mampu lena..
aku set alarm kul5 untk bgun stdy..
bgun je,mse bce buku,berair lg mata aku...
astagfirullahalazim,dosa apa lah aku bt smpai aku dpt sakit cmnie..dh lh ade test..dugaan tol..
aku tak berdaya..aku masuk bilik,dan rehat..bgun solat subuh,aku mntk tlg housemate aku hntr aku ke unit kesihatan..jmpe doktor,doktor ckp hny ketumbir..dy bg ubat..x dpt mc pom...
nasib lh aku ponteng 3 kelas hri nie termasuk x ambik test sb x tahan sgt sakit..
balik rumah,mkn ubat,terus tdow...bgun dln kul2..
alhamdulillah,mata aku dh makin okey..
hrp esok akn okey sepenuhya lah...harap sgt2...
Amin...

Sunday, April 15, 2012

Pindaan Kalendar Akademik

see this!!!
Pindaan Kalendar Akademik yg terbaru...
nampak mcm best je kn sb lepas cuti mid sem seminggu,kuliah 1 bln cuti lg seminggu...
best tu mmg best cuti...
tp try tgok stdy week bpe hri je..
4 HARI!!! Ulang suara... 4 HARI !!!! 
4 HRI  tu bkn lme pom,sekejap sgt2...hmmm...
conclusion nye,aku mmg kne manage time btul3...
kalw aku tersilap langkahmmerana aku nti final..
hmmm...
**muhasabah diri**

Tuesday, April 10, 2012

My Desktop's look :)


always updates my to do list on different sticky notes...
sb aku nie mmg cpt lupa..
kalw x catat,mmg x ingt lh...huhu..
okey..ckup setakat ini dulu..ngntk yg teramat...
salam :)

Friday, April 6, 2012

Bowling Tournament..

Hari ni aku dan housemate2 aku join bowling tournament yg di anjurkn uitm..khas untuk non-resident..
tournament tu di adakan di Ampang Bowl,Central Square,Sg,Petani..kedah..
1 team 5 org,RM12/person..2 games...
Housemate aku yg join,Wanie,Nadia,Kak Ayu..sorg lg bkn housemate,tp kwn kiteorg jgk lah..Anis..
housemate aku yg dua org lagi,Ayu n far ttp dtg untk jd supporters.,,hehe..
Actually,aku tak lah pndai sgt men,..men just for fun!!,,hehe
smpai je kt CS,xsangka lah pulak rmai sgt dak uitm yg join..
sepatutnya 20 team je..tp semalam yg dtg x silap 25 team kot...smbutan yg ckup baik..
segan lak pulak kn bila jmpe classmate,n kwn2 yg len..sumpah segan..
jumpe Kak Maisharah,jmpe Dede..rmai jgk lah yg dtg..
last2..ahhh...bt bodoh je..hehe..
taw tak nme team kiteorg apa??
~PANTAI TIMUR GIRL~
Kak Ayu,Nadia,Wanie,Far,Anis,Me,Ayu..
PTG~~

lalalaa...
kiteorg sume asal pantai timur..sume asal Kelantan,except aku je dr Terengganu..
that's why PTG..hehe
yg x tahan nye,team sebelah kiteorg team staff..
veteran tu..yg dh dewasa dan biasa..
mmg pro giler lh dorg men...strike x pyh nk ckp lh..mmg byk kali..
mmg kecoh duduk sblh dorg..hahaha..
2 games men mmg agak penat..tp best sgt...
team aku yg menyerlah Anis masyitah ngn Wanie..dorg mmg pndai men..
tpt kul5 games hbis..
selepas pngiraan markah,tiba lh pembahagian hadiah..
hadiah di sediakan untk tempat pertama hngga ke-4 shje untk setiap ketogeri lelaki dan perempuan..
dan hadiah untk pemain wanita terbaik dan pemain lelaki terbaik..
Johan bg kumpulan lelaki kompen lh di sandang team sebelah kiteorg tu..
CIK WAN KREW,..mata kalw x silap 1300++ kot..
terbaik kn..pemain lelaki terbaik pom dr kumpulan dorg..lupa lak name..hehe..
team kiteorg x menang pom,..tp beza poit kiteorg dgn tmpt ke 4 tu 5 point je taw,..
team kiteorg 804,tema yg tmpt ke-4 tu 809...not bad lh kn..
pemain wanita  terbaik dr kmpln kiteorg taw.. ANIS MASYITAH...huhu..
heee..wlpn team x menang,we have a lot of fun!!!yeah!!itu yg pntg...


Chelsea vs Liverpool


point for 2nd games..
NN: Nur Nadia
AM: Anis Masyitah
NI: Nurul Izwani
L: Liyana
NI: Noor Idayu

 pemain wanita terbaik secara keseluruhan..
 *Anis Masyitah*


now i wanna to sleep...ngntuk yg teramat + penat...k bai!

Tuesday, April 3, 2012

PMS!!

aku tak tahu knp aku rase penat sgt2 hari nie..
mood mmg xde lngsg hri nie..pdhl dua kelas je pom hri nie..
mgkin sb PMS..
i hate PMS!!seriously...because i can't control my emotion at this time..
aku automatik akn jd tersgt2 sensitif..
dan yg pling aku bnci.. "Period Pain"..

sakit wei...td dlm kelas than je..dh lh air-cond sejuk,bertmbh2 sakit aku...
nk bt cmne kn..untung lh sape2 yg tak pernah rse situasi yg aku rse skrg..untung lh..
aku smpai awal kt rmh hri nie..
balik sume xde...dorg sume ade kelas kot..
perut lapar..tghri tman kak mai je mkn,sb perut aku bt hal..sakit sgt2..
skunk,mmg lapar giler lh kn..
tibe2 stress...tak taw nk masak pe..haish!
untk pngetahuan korg,aku lebih prefer masak sendri kt rmh dr mkn kt kdai..
mak aku yg suh sgt2 masak kt rmh sb dy ckp,mknan kt luar blum tentu sihat..
**pdhal kalw aku msk kt rmh pom,belom tentu jgk sihat..huahua..**
selain mknan sihat,masak kt rmh betul2 jimat taw..sgt2 jimat..
cume kne rajin dan pndai manage time untk masak..
.....................................................

**mandi dulu,lepas tu baru pkir nk masak apa untk dinner :)
stay tuned!

Sunday, April 1, 2012

Pasar Malam punyer pasaii

Hari ini hari ahad..
mcm bese,lepas kelas arab kul6 tu excited nk balik rumah sb nk p pasar mlm..
bese nya aku p pasar malam ngn ayu je..x pom..wanie join..
tp,hari nie semua p..nadi,far,wanie n ayu..p ngn kete wanie..
penuh satu kete..
kak ayu je x p..
okeyhh...sampai je kt pasar mlm,yela kn perut lapar..last mkn nasi seawal kul9 sb kelas hbis awal time tu..
mmg lapar giler lh kn..
bernafsu giler lh aku tgok mknan nie..semua aku nk beli...haish...bhye2..
mmg byk jgk lh aku beli..
Nasi Ayam,jagung cawan,kek,ketam lapan rase ngn bebola pnjg tu..
erkkkk...
knyg wei...knyg!!!!!
esok quiz QMT425!!
cmne aku nk stdy...
perut full...mate ngntuk....uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
blsn sb tamak :(

skunk nk tdow..hope set alarm kul4 bgun lh...sb nk stdy..
mata dh xleh nk bukak dh..tilam dh pnggil..
k bai!

Thursday, March 22, 2012

Do and Don't !!!

love making new friends,surfing,try something new,
 love to join challenge activities like jungle tracking,orienteering..bla bla bla..
Good in writing but failed in speaking..huahua..
able to make many kind of cakes..
Love to play futsal..
sensitive person..
shy...
hard to angry other person..
hate unpleasant surprise...
wanna be a CIMB Bank manager...Insya-Allah..


"THERE IS NO SATISFACTION UNTIL I BECOME THE BEST"


Tuesday, March 20, 2012

Refresh

erk..ada apa dgn tajuk entry aku yg kali ini bertajuk "Refresh"??
Yeah!!lets refresh my personal details..

About Me..
Liyana bt. Zakaria(Yana)
21 tahun
Felda Mengkawang,Ajil,Hulu Terengganu.
SK.Felda Mengkawang(Darjah1-6),SMK.Menerong(Form1-3),MRSM Besut(Form4-5),
Kolej Matrikulasi Melaka(1 sem shj..hewhew..)
UiTM Kuala Terengganu.(DBS)
UiTM Kedah(I-Bank)

this's my beloved family
Yang bertudung hitam tu mak aku,Fatimah bt Ahmad (45 thn),
sblh mak aku tu,ayah aku,Zakaria b. Ahmad (50thn)...
bdk lelaki in black t-shirt tu adik bongsu aku..Muhammad Azan b. Zakaria (18 thn)..
yg bertudung biru tu,aku!!!hehe..
sblh aku lak,kakak aku yg no.3,Norfiza bt Zakaria(25thn)..She's married..bru je khwin 25/2 hri tu..xde lak aku smpn gmbr..lupa nk copy..huhu..
sblh kakak aku yg no.3 tu lak,kakak aku yg no.2,Zarida bt Zakaria (26thn)..dy pom dh khwin..sblh dy tu lh husband dy Mohd Khairulisam b. Ramli (25 thun)..dan dorg nie dh ade anak dan juga merupakan anak buah pertama aku, Athirah Nu Syafiqah..tu haa..yg mak aku pegang tu..comel kn..hehe..
dan last sekali,lelaki yg bersongkok tu,abg sulong aku,Faizal b. Zakaria(28thn)..still single..heee

ramai kawan2 aku ckp aku kembar ngn akak aku yg pkai spec tu..huhu..

i'm just born in an ordinary family..
love my life..
just me...

**this entry special for my Personal Development Lecturer,Madam Azfa**
thnz for reading :)







Saturday, March 17, 2012

Kek Batik!!!!yeah!!!!


Bahan-bahan:

Biskut Marie (3 row)
Milo (Saiz Kecik)
Susu Pekat Manis (1/2 tin)
Mentega (1 sudu makan)
Air Panas (secukupnya)

Cara-Cara Membuatnya:

1. Patah kan kepada dua bahagian setiap keping biskut marie itu sampai habis kesemuanya.
2. Masukkan kesemua milo kedalam satu mangkuk dan letakkkan air panas secukupnya.
3. Kacau milo itu sampai pekat atau likat.(jgn sesekali cair..likat je taw)
4. Panas kn kuali dan letakkan mentega.
5. Masukkan susu pekat dan milo yg telah likat tadi.
6. Kacau sehingga semua sebati.
7. Masukkkan kesemua biskut yg telah dipatahkan tadi.
8.Tutup api
9. Sebatikan biskut-biskut dan bahan dalam kuali itu.
10. Angkat dan letakkan kedalam loyang yg sederhana.
11. Mampatkan biskut- biskut itu menggunakan tangan yang berlapikkan plastik.
12. Bila dah betul2 mampat,sejukkan dan masukkan ke dalam peti untuk dibekukan.
13.Boleh lah dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA!!!