Wednesday, September 23, 2015

Cabaran di awal perkahwinan

Pejam celik pejam celik sudah 24 hari aku menjadi isteri orang...
sepanjang 24 hari aku menjadi isteri orang, banyak benda aku belajar...

Selama 24 tahun aku hidup membujang dan di jaga oleh kedua ibu bapa aku...
Sekarang aku telah berkahwin..
Aku akui perjalanan hidup selepas kahwin tak semudah itu daripada status "Single" selama 24 TAHUN bertukar menjadi "Married".

Bak kata bos aku "6 bulan pertama, gaduh-gaduh itu perkara biasa kerana proses nak mengenali pasangan masing-masing".. Tambah dia lagi, "Bercinta dengan Kahwin sangat-sangat berbeza"
YES!!! Aku setuju dengan statement yang dia bagi.

Bagi perempuan, sebelum kahwin, hidup bujang, dia dh terbiasa dengan jagaan ibu dan ayahnya..
Kena ikut cakap ayah.. kadang-kadang tak ikut pom..
mengadu kat emak kalau ada masalah..
tanya resepi lah..

Bila dah kahwin, Suami kita lah yang bertanggungjawab sepenuhnya ke atas kita kan.
Dia lah yang wajib menjaga kita dan bimbing kita.
Bila kita buat silap, suami boleh marah.
Tapi mungkin diperingkat awal si isteri tak dapat menerima teguran itu.
Dia akan merasa di tak patut ditegur walaupun hakikatnya memang di perlu ditegur.

Para suami, bayangkan selama 24 TAHUN dia hidup membujang, then selepas kahwin dia dah jadi isteri orang, kadang-kadang dia lupa dia dah bersuami. 
Bila dia ditegur, pasti menyakitkan dan menyinggung perasaan dia.
Hati perempuan memang lembut.
Berikan dia masa nak sesuai kan status dia sekarang.
Tak semudah itu 24 TAHUN bujang nak sesuai diri dalam status isteri dalam masa yang singkat..
Mereka perlukan MASA.

Duit lelaki tak akan pernah mengagumkan wanita yang pandai berdikari.
Kerana wanita yang pandai berdikari hanya mengharapkan lelaki yang MEMAHAMI.

Sekian~

Thursday, September 17, 2015

Single to Married!!!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, hari ini 17 September 2015 genap 18 hari yana bergelar isteri kepada Nazirul Syahmi Bin Ahmad Shokhaily. Harap belum terlambat untuk yana kongsi majlis perkahwinan Yana.

Alhamdulillah, segala penat lelah, demam, batuk, resah, gelisah, stress, penat-penat badan dan seumpamanya berakhir dengan Akad Nikah dan Majlis Persandingan Yana dan Nazirul pada 30 Ogos 2015 di rumah Yana di Felda Mengkawang, Terengganu. Syukur kepada Allah s.w.t kerana majlis berjalan dengan lancar dan segala dipermudahkan oleh - Nya. Alhamdulillah.

Kina dan selamanya Liyana Binti Zakaria menjadi isteri kepada Nazirul Syahmi Bin Ahmad Shokhaily. Semoga perkahwinan kami akan kekal hingga hujung nyawa dan ke Jannah. Amin.

Terima kasih yang tak terhingga kepada kedua ibu bapa, adik-beradik dan saudara-mara yang banyak membantu untuk menjayakan majlis yang penuh bermakna ini. Tidak lupa juga kepada geng rewang jiran tetangga untuk makanan para tetamu, pakej pelamin daripada Hanisah Pengantinku Azmi , photographer daripada kawan satu kampung dan kawan satu sekolah Faizal dan kek kawen serta kek hantaran daripada famous baker Cantek Sekali . Terima kasih semua. Sangat berpuas hati dengan servis yang diberikan. Tip top punyer lah!

Cukup dulu setakat ini. Sesiapa yang nak kahwin tu di alu-alukan untuk bertanya tip2 sebelum perkahwinan termasuk bajet dan lain-lain. 

Terima kasih sekali lagi untuk semua dan kepada tetamu dan kawan-kawan yang sudi datang ke majlis perkahwinan Yana.

Doakan kebahagian kami kelak. 

P/s : Boleh layan sedikit gambar dari Photographer dan dari phone-phone terpakai. hihihi 


Selfie guna phone hubby :)

Lain-lain gambar daripada photographer 




(My Family)

(My new family)