Thursday, June 16, 2016

Ao Nang Princeville Resort & Spa di Krabi

Sepanjang 4 hari 3 malam di Krabi, di sini lah kami bertapak. 
Ao Nang Princeville Resort & Spa.
Lokasi resort ni memang sangat strategik dan terbaik sekitar Ao Nang.
Resort nie betul2 depan pantai Ao Nang. Kalau nak shopping ke, makan, money changer, & massage pom senang. Bak kata semua lah senang.Hihi
Yana sangat recommend resort ni. Facilities & makanan memang tip top!!
Resort nie jugak femes sebab Restaurant White Orchid tu dapat pengiktifan halal. So, makan lah tanpa was-was. Makanan dia pom best2. boleh diterima tekak.Hihi.





Sebenarnya tak sangka dapat bilik besar macam nie.. dengan harga murah.. memang sgt berbaloi2..
kalau di Malaysia bilik mcm nie tak tahu lah berapa riban kan.. hihi..
kalau u oll dtg ngn anak2 pom xde hal.. bilik nie kite boleh berlari2 lari..
Paling suke burung dalam sangka tu.. cantik.. romantik gitewww...

Wednesday, June 15, 2016

Bercuti di Krabi - Day 1


Yeahhh!!! Dah sampai Krabi...

Perjalanan hanya ambil masa 1 jam 30 minit. Gerak dari KL 7.10 pagi, sampai di Krabi 7.30 pagi.
Waktu di Krabi 1 jam lebih awal dari Malaysia. 



Sesampai je di airport, perkara first kiteorang buat adalah beli simkad! 
Korang boleh beli je kat mane2 booth2 kecil sekitar airport tu. 
Kiteorang beli utk data internet sahaja untuk 5 hari.

Selesai beli simkad, kami usha2 pakej ke PhiPhi Island & Jungle Tour.
Plan asal nak usha sekitar resort, tapi memandangkan terlebih excited & tak sabar, aku ajak hubby book terus kat Airport tu. Bila di compare2 mahal pom dalam rm10+ je beza dia. hihi

Day 2 : Phi Phi Island Tour (2200 Bath for 2 person)
Vaking Cave
Maya Bay
Phi Phi Don
Monkey Beach
Bamboo Island
Piley Bay

Day 3 : Safari Tour (800 Bath for 2 person)
Elephant trekking
Hot Spring
Emerald Pool
Tiger Cave


Total untuk dua pakej nie  4000 Bath. Kalau dalam ringgit Malaysia RM400.
Berbaloi kan 1 pakej RM100 seorang. Pergi byk tempat (Full day), lunch provided, tour guide, dll.
Setel book, kiteorang bergerak ke Ao Nang. Haa... Tiket bus dari Airport ke Resort termasuk dalam pakej tour tu. Lagi senang kan. tak payah nak cari bus sendiri. Perjalanan dari Airport ke Ao Nang makan masa dalam 45 minit. Kalau korang nak lagi privacy, korang boleh naik teksi, 600 Bath satu trip satu teksi..


*Dalam Bas

*Depan resort

Memandangkan sampai kat resort dalam pukul 7.45 pagi, awal sgt2, memang tak boleh check in resort lagi. Kiteorang hanya dibenarkan check in selepas pukul2 petang. Lagi 6 jam?? Nak buat apa kan. Tapi kami dibenarkan tinggalkan beg di lobby resort.


Friday, June 3, 2016

Percutian Bajet ke Krabi

Krabi? Yeahhhh... Dah lama teringin nak datang Krabi tau. Alhamdulillah, dapat jugak honeymoon kat sini dengan Encik Suami.

Berbalik kepada tajuk entri hari ini, "Percutian Bajet ke Krabi".
Yana nak share sedikit sebanyak itinerary Yana dan husband ke krabi selama 4 hari 3 malam.

Okey. Untuk tiket flight & hotel Yana booking via Expedia . 
Memang sangat2 berbaloi sebab booking 2 in 1. Tambah2 booking time AirAsia promosi dan bukan peak season.


Return Flight Ticket 2 Adults + Hotel 4 days 3 night include breakfast for 2 = RM1523.08

Yes! Cuma RM1523.08 sahaja. 
Korang mungkin akan dapat lagi murah sekiranya korang booking hotel yang biasa2 sahaja.
Sebab hotel yang Yana booking nie taraf 3-5 star jgk lah. Mood honeymoon kan. Hihi...
Nak lagi murah? Booking setahun sebelum..hihi






(Enlarge picture for clear version)

Yeahhhh!!!! Jom ke Krabi :)

Tapi sebelum ke krabi, sediakan barang2 yang penting dulu taw.
dan yang paling penting tukar duit di Malaysia jgn smpai sana baru tukar. Mahal lah kat sana. Jangan tukar semua duit malaysia. Simpan jugak sikit untuk apa2 tambang ke makan ke bila sampai Malaysia balik nanti.


Ini lah antara barang2 yang kiteorang bawak. Maklumlah backpakers. So, barang2 mmg yg sgt penting je kiteorg bawak. 

Checklist Barang Penting : 

1. Passport
2. International Adapter
3. Sun Glasses 
4. Waterproof chasing
5. Sun Block. (Jalan2 pulau. Panas wei)
6. Selipar
7. Pakaian (Santai2 sudah. tak payah nak bawak hanbag, kasut2 lawa2 bagai...hihi)

Peringatan : Jaga-jaga bila bawak cecair, kalau lepas nasib baik ler masa nak check in tu.
Alhamdulillah, masa Yana pergi semua lepas.


***4.30 pagi di Putrajaya Sentral***


Haaa... Buat apa tu kat Putrajaya  sentral??

FYI, parking kat KLIA & KLIA2 agak lah mahal sikit. So, for those yang nak berjimat macam kiteorang, boleh la anda2 semua parking kereta kat putrajaya sentral je. Then dari Putrajaya sentral, boleh terus naik train ERL terus ke KLIA & KLIA2, xsampai 15 minit dah sampai airport.

Rate Parking sehari hanya RM4.00 sahaja. Murah kan??
Tiket train sehala untuk sorang hanya RM6.20 (kalau tak silap. Lupa lah pulak)
Seawal kul4.30 dah ada kat stesen sebab tak nak terlepas First train pukul 4.52 pg..
Okey. Nanti yana share Itinerary kat sana pula ye.

Stay tuned!