Thursday, May 29, 2014

Tears..

Sambil aku duk belek jobstreet mencari kerja.. tibe2 mak berkata, "Hari tu masa dalam dewan, air mata mak tiba-tiba keluar... tengok orang lain semua duduk ngan ayah anak masing2.. tak pom mak dan anak yang lain.. tapi mak masuk dalan dewan sorang je... "... Sayu hati aku dengar... mak tak tahu... yang aku dalam dewan tu.. duduk dalam dewab tu... hati aku lagi sayu sebenarnyer... tambah2 mendengar lagu uitm.. tengok video yg ditayangkan... lagi aku sedih sbnrnyer... mengenangkn grad dengan pointer xseberapa... mengenangkan ayah tak datang... hati aku lagi sedih sebenarnya...hampir mengalir air mata...tapi cepat2 aku cover takut mamat sebelah aku perasan...aku just keep strong and smile smpai majlis habis... hmmmm.. kesian mak...even kak ngah n abang ipar datang... tak kan lah nak mintak dorang teman mak kan... dengan zulfa dan yaya lagi.. kak ngah pulak alahan.. abg pulak ade kerja... aku dh nak kuar dewan baru abang sampai... tapi terima kasih mak... mak still tunggu smpai aku naik pentas... mak cakap mak keluar lepas tengok aku naik pentas.. sebab mak tak tahan sejuk tambah2 mak xmkn tghri lg.. aku pom xmkn tghri jgk sbnrnyer time tuh.. tp dgn aku yg masih muda, aku mampu bertahan smpai hbis majlis... terima kasih mak...terima kasih atas segalanya... Ayah tak datang tak apa... aku xde lah sedih sgt pom sb grad pom bese2 je...ape2 pom ayah dan mak ttp orang paling penting dalam hidup aku.. siapalah aku tanpa diorang... aku syg dorg sgt2...

Monday, May 26, 2014

Aku tak faham..

Aku tak faham dengan lelaki.. 

Situasi pertama:
Bila isteri baik, layan makan minum pakai baik, sanggup jaga mak mertua ketika mak mertua sakit, tak pernah penat melayan kerenah anak2, tetapi masih keluar mencari perempuan lain.. 

Situasi kedua: 
Bila si isteri mengandung dan keguguran & mengakibatkn xboleh mengandung dh selepas itu, mula lah kawen dua kononnya nak zuriat..tp bila kawen dua tu.. hampir setahun pom still xdpt anak.. 

Situasi ketiga: 
Si suami sakit kencing manis..duduk kerusi roda..tak boleh bekerja.. si isteri sanggup jaga siang malam..makan minum..pergi kerja untk sara anak2.. smpai skrg si suami dh meninggal... masih janda..bersama anak2.. walhal si isteri boleh je kawen lain sb masih muda..tp x kawen . 

Situasi keempat:
Si isteri lumpuh separuh badan.. si suami masih segar ...si suami sentiasa merungut susah nak jaga si isteri.. akhirnya si suami kawen lagi satu konon nyer ingin diri dijaga.. 

ini lah situasi sebenar yg berlaku disekeliling aku skrg.. aku mmg xfhm dgn lelaki.. perempuan bila suami sakit..sanggup jaga ..xpikir nak cri laki len pom even boleh dpt yg lebih baik..lelaki bila perempuan sakit..lgsg xnk jge..malah cri perempuan lain.. bila perempuan xboleh mengandung, lelaki dipersalahkan.. tetapi bila perempuan mengandung selalu lelaki yg dapat nama konon nyer "hebat"..  
Sabarlah wanita-wanita disekelilingku sekalian.. Anda mmg kuat dan tabah..

untuk aku..
andai perkahwinan itu lebih banyak menyakitkan , aku lebih rela bersendirian.. :),

Friday, May 23, 2014

My Big Day

Assalamualaikum...
Dah lama rasenyer tak update blog... Alhamdulillah... hari rase nak update blog... bile duduk sorang2 mcm nie.. baru ade feel nk update blog kn... Alhamdulillah...baru2 nie, 19 Mei 2014 yana dgn rasminya grad untk Ijazah Sarjana Muda Pengajian Perniagaan (Kepujian) Perbankan Islam.. walaupun agak kecewa grad dengan tiada bintang, tp yna bersyukur akhirnya dpt tamat kn pengajian ni.. banyak mne kite usaha, byk tu lh kite dpt kn... No pain no gain.. Honestly yana sendiri tak tahu ke mana hala tuju yana selepas ini... sama ade sambung master atau bekerja... niat dihati teringan sangat nak sambung master... tp dengan cgpa yang ade, sememangnya tak layak nak sambung... kalau dpt smbg pom belum tentu dapat hbis kn master tu... bukan x percaya pd diri sendiri... tp tahu dengan kemampuan diri sendiri tahap mana.. kalau tak sambung belajar, kerja pom dh byk apply...tp xde pom yg panggil... hmmm... mgkin xde rezeki lg kn... Apa2 pom, yana tahu, Allah dah rancang segalanya untuk yana... kalau sesuatu itu untk yana, insya-Allah yana akan dapat n akan miliki suatu hari nanti... Hanya satu yana harap, semoga hidup ini diberkati Ilahi.. Amin...

Ape2 pom, terima kasih sgt2 kat Mak kerana sudi datang masa dik na konvo... terima kasih jgk kat kak ngah, abg, n abg ipar turut same dtg meraikan... yna hargai sgt2 kehadiran dorg... even dorg tahu yna grad tanpa bintang, dorg xpertikaikan lgsg... hanya senyuman dibibir mereka... terima kasih buat diri ini rase dihargai dan menitiskan air mata kegembiraan... Maaf yna xmampu nak bg ANC n first class degree,tp insya-Allah, yna akn berusaha lg untk balas budi korang semua dan buat korang rase bangga kt yna nti..... doa kn yna k.. yna syg sgt2 kt korang... from deep in my heart...xde insan yg paling istimewa dalam dunia nie melainkan keluarga sendiri...

Me & my beloved family :)




Untuk gambar-gambar yang lain.. terus kan membaca... :)