Saturday, December 24, 2011

Rindu..

rindunye kt blog aku,...dh lme sgt2 xbukak...mklumlah,sejak duk kedah bz sgt2...xde mse nk updates blog...so far,my life kt sini not bad lh..cume tekanan bljr lh ckit...housemate sume okey...classmate pom okey...ak je kdg2 okey kdg2 x..haish..mslh2...btw,aku xleh lme2...nk stdy lh..6/1 dh start final..wish me luck okey :)
bye :D

Saturday, November 26, 2011

Hijrah..

1 Muharam 1433 Hijrah..xsmpi 2 jam je lg kita akn menyambut thun bru..seperti biasa,aku akn sentiasa berharap thun baru yg bakal tiba ini akn memberi satu perubahan kearah kebaikan dlm diri aku..mgkin sukar untk seseorg itu berubah...tp aku akn berusaha yg terbaik untk mencpai nya..insya-Allah...hijrah adalah satu perngorbanan...Selamat Menyambut Maal Hijrah :D

Sunday, November 6, 2011

Eid Mubarak..

Di kesempatan ini yana nk ucapkan Selamat hari Raya Aidiladha kepada semua umat islam di muka bumi ini.

menu pg nie:
-nasi minyak lauk ayam gulai dan daging gulai
-lemang dan ketupat
-tapai

@#$&*menu yg boleh menguruskn bdan :)

Thursday, November 3, 2011

Freedom!!

Alhamdulillah..sume test dah setel..mlm nie aku bertolak balik terengganu kul10.15mlm..
hope i'll have nice journey..jgn lh bt hal wahai perut ku mlm nti

p/s:bye2 bumi merbok :)

Monday, October 31, 2011

Saturday, October 29, 2011

if i'm james dean you re audrey hepburn

Stay for tonight

If you want to
I can show you
What my dreams are made of,
as I'm dreaming of your face
I've been away for a long time
Such a long time
And I miss you there
I can't imagine being anywhere else
I can't imagine being anywhere else but here

How the hell did you ever pick me?
Honestly, I could sing you a song
But I don't think words can express your beauty
It's singing to me
How the hell did we end up like this?
You bring out the beast in me
I fell in love from the moment we kissed
Since then we've been history

They say that love is forever
Your forever is all that I need
Please stay as long as you need
Can't promise that things won't be broken
But I swear that I will never leave
Please stay forever with me

It goes to show, I hope that you know that you are
What my dreams are made of
Can't fall asleep, can't fall asleep
I lay in my bed awake, in my bed awake at night
As I dream of you
I'll fall in love, you'll fall in love
It could mean everything, everything to me
I can't imagine being anywhere else

They say that love is forever
Your forever is all that I need
Please stay as long as you need
Can't promise that things won't be broken
But I swear that I will never leave
Please stay forever with me

The way that we are
It's the reason I stay
As long as you're here with me
I know we'll be Ok
The way that we are
It's the reason I stay
As long as you're here with me
I know I'll be Ok

They say that love is forever
Your forever is all that I need
Please stay as long as you need
Can't promise that things won't be broken
But I swear that I will never leave
Please stay forever with me

(I couldn't love just anyone, I was created to love just one baby)
They say that love is forever
Your forever is all that I need
(I couldn't love just anyone, I was created to love just one girl)
Please stay as long as you need

(I couldn't love just anyone, I was created to love just one baby)
Can't promise that things won't be broken
But I swear that I will never leave
(I couldn't love just anyone, I was created to love just one girl)
Please stay forever with me

Friday, October 28, 2011

Haters!



to all the haters out there: keep hating...u just make me feel betta!!
i'm proud to say that i got some haters.At least when you have haters you did something right!

Thursday, October 27, 2011

Updates test!!

30/10/2011 : MKT420
30/10/2011 : MGT420
31/10/2011 : LAW416
01/11/2011 : ECO415
02/11/2011 : MGT417
03/11/2011 : ACC418

p/s: can't wait for 04/11/2011 ( HOMIE)

yum3!


seriously dh lme aku x mkn fav cake aku nie..ye la..spnjg duk sini,mmg x kuar kot..ni 1st time kuar..sibuk je memanjang..thnz to my housemates yg sudi teman aku p CS semlm..hehe..actually selain cheese cake nie,aku nk blackforest,tp dh hbis..so aku beli yg nie je 1 slide n moist chocolate cake 1 slide..hahaha..btw,puas hti la..:D


p/s:housemate aku terkejut aku beli dua slide tp mkn sorg,.hahaha..dorg xtaw kalw kt rmh lg dasyat aku mkn smpai pernah abg aku ckp " kalw boy tgok ko mkn,kompem xde org nk"..:P erk..haha..

mood:smbg study untk quiz kul12-2 esok..hehe :D daa

Monday, October 24, 2011

Padah!!!

dinner smlm mkn nasi ayam pattayya + jagung cawan yg aku beli kt pasar mlm..nasi ayam tu kompem2 la byk..ckup untuk mln 2 org..tp cm bese,aku x suke membzir..jd aku hbis kn je sume :P tp..mmg aku ne terima lh akibat nye lepas tu..lepas mkn...mmg x larat lgsg nk bt keje..mate terkebil2 nk tdow..untk mengelakkn tdow..aku on9 smbil tgok tv3,..citer Vokal Bukan Sekadar rupa gituuu.hehe..mata dpt bertahan smpi kul11 je..ingt leh la stdy untuk test yg berlmbak2 mnggu dpn tuh..tp hmpeh..kul11 aku tidor..konon la set alarm kul3 nk bgun solat isyak n lepas tu stdy..tp kul6.30 bru bgun..Astagfirullahalzim...isyak aku ntah kemana..tp aku ttp qada' solat aku..hrp2 Allah terima lah qada; aku tu..Amin..n skrg...aku x tdow..nk gnti blik mase yg aku buang smlm..hehe..conclusion nye,mlm2 leh mkn nasi..kalw mkn.ni lah jd nye :)

Sunday, October 23, 2011

love it :D

new updates test!!!
-30/10/2011>MKT420
-30/10/2011>MGT420
-31/10/2011>LAW416
-1/11/2011>MGT417
-3/11/2011>ACC418


p/s:
i need 500GB hardisk to put in my brain :)

Thursday, October 20, 2011

erkkk..



30/10/2011;12.00tgh-2.00ptg : Test 1 MKT420

30/10/2011;2.10ptg-4.00ptg : Test 1 MGT420


31/10/2011;8.00pg-10.pg : Test 1 LAW416


03/11/2011;2.10ptg-4.00ptg : Test 1 Acc418


p/s:suke sgt2 bila 1 minggu ade 4 test serentak :)

Wednesday, October 5, 2011

Wednesday, September 14, 2011

....................

Yang dicari walau bukan putera raja,
biarlah putera agama.
Yang diimpi,biarlah tak punya rupa,
asal sedap dipandang mata.
Yang dinilai bukan sempurna sifat jasmani,
asalkan sihat ruhani, sempurna hati.
Yang diharap, bukan jihad pada semangat,
asal perjuangannya ada matlamat.
Yang datang, tak perlu rijal yang gemilang,
kerana aku serikandi dengan silam yang kelam.
Yang dinanti, bukan lamaran dengan permata,
cukuplah akad dan janji setia.
Dan yang akan terjadi, andai tak sama kehendak hati,
aku redha ketetapan Ilahi..

Friday, September 9, 2011

Sebak :(


Astagfirullahalazim...kenapa aku rase sedih nie..esok 10 hb 9..tarikh aku dftar di UiTM Kedah..satu impian yg setiap mlm aku berdoa agar dpt "Fast Track" suatu ketika dahulu..dan esok..aku akn ke sana untk menempuh dunia baru sbgai seorg pelajar BBA(Hons)Islamic Banking..yes!!course yg amat aku minati..aku bersyukur sgt2 dpt twrn initp kenapa..hati ku berat sgt nk pergi..dr td rase sesak nfas..cm nk nangis..tp x berani nk nangis..aku takut lepas family aku balik lepas hntr aku,aku akn lg menangis..kenapa selepas cuti selama 4 bulan bru aku terasa cmni??Ya Allah..kenapa aku rasa cmni..dulu sblum p mtrik melaka,x plak rase cmni..tp skrg knp ade prsn cmnie..ak xtaw dh nk bt pe..aku x fhm ngn perasaan aku skunk..mgkin aku terlalu takut nk hadapi sebarang dugaan dan cabaran yg kan menempuh diri ak kat sana nti..perasaan aku skunk rasa nk duk je ngn mak n ayah smpi bila2...xnk p mne2..tp apakn daya..sume nie t/jwb aku sbgi seorg anak dan seorg pelajar..aku tetap kne tempuh semua nie..

dh2..
tolonglah!!!aku benci perasaan nie!!
sedih!!!sebak!!!ko p jauh2..jgn kacau aku!!!
aku nk belajar..
aku nak belajar..
aku nk belajar..
smpai aku capai cita2 aku..
Ya Allah,berikanlah aku kekuatan untuk menempuhi semua nie..
Amin~

♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪ Ħappч вiгƬĦαĐЧ ♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪




Happy Birthday to you...Happy Birthday to you...Happy Birthday to you Mardiana...Happy Birthday to you...

yeah!!today 090911 is Mardiana's birthday :) Sweet 20

Okey!mcm yg aku ckp kt atas tu..hari ni hari jadi Mardiana Mohamad yg merupakan kawan aku yg aku kenal di MRSM Besut..Suatu ketika dulu yg merupakan classmate aku mse aku form 4 & 5; 4 Al-khindi & 5 Al-Biruni. dan merupakan roomate aku mse form 4..mase kiterog form 5 dorm lain2 taw..sedih :(.. tp,Ustaz Kamal punyer pasal,aku dan dia dilantik jd ketua dorm untk dorm masing2..Mardiana untk dorm H39 aku H36..adeeiii..kelakar tol kne jge adik2..haaaa...dy juga merupakan kwan satu dun ngn aku..Ajil,Hulu Terengganu..Dy seorg kwan yg sgt2 lah rapat ngn aku..walaupun kitaorg dh jrang jmpe skunk,mklumlah msing2 beljar,kitaorg selalu contact..dan aku hrp persahabatan aku dan dy akan berkekalan smpi bila..Amin..

Sedikit sebanyak tentang Dia!!


Mardiana Mohamad,20 tahun,Ajil,Terengganu,Diploma in Environmental Health in UiTM Puncak Alam,Sweet,good listener,kind,friendly,understanding,..bla..bla..bla..

Thursday, September 8, 2011

‎"Wang bkn segala2 ny,tapi segala2 ny mmrlukn wang!..-Pegawai PTPTN



amek ko!!!ganas x title kali nie??haha..title aku ciplak dr status kt fb someone..jgn gtaw dy taw.hehe..terdetik lak aku nk updates blog ble bce status tu..

Kalau dulu duduk sama rendah,berdiri sama tinggi,.berkongsi suka dan duka..belajar sama-sama..kadang2 tidur pom sama2 time2 weekend..tp apakan daya..rambut sama hitam..hati lain-lain..mungkin kah persahabatan yg sblum ini terjalin berakhir di sini??aku terlalu sayangkan persahabatan ini..t apakan daya...aku xboleh tipu diri sendiri..ak benci sikap hipokrit..lg benci bila aku hipokrit suke kwn dgn dy lg..yaa..kini..langit lebih tinggi dari bumi dipertikaikan..dh xbleh duduk sme rendah dan berdiri sme tinggi..skrg dah ade jurang dh..xpelah..aku xsalah kn sapa2..hati manusia mmg xleh bce kn..kadang2 kita kne berpijak di bumi yg nyata..tp xsangka lah ade manusia sekrg pilih kwn..dorg kaya..kwan ngn org kaya je..dh xpndang dh kwan2 yg susah nie kn..malu kot..xpelah..aku redha..susah nya nk cari kawan sjati yg btul2 ikhlas dan terima kita adanya..tp disebalik ade kwn cmtu,aku msih ade kwan yg setia kwan dgn aku dri bngku sekolah hingg sekarang..aku hargai sgt2..

p/s: pic xde kaitan :D

dh2..aku dh xnk pkir sume tu..aku hrap dy hepi dgn her own life style..dan kawan yg ade nie aku akn hargai sampai bila2..insya-Allah.. :)

Wednesday, September 7, 2011

Dream Car!!!!!



the limited edition Maserati Gran Turismo MC sport car!!

inilah kereta idaman aku yg x mungkin aku miliki..fuhhh..geram giler aku kt kereta nie..warna putih tu pntg sb warna fav ak..harge pom mmg r gmpak kn..kalw US dolar $165.000,kat Malaysia hmpir setengah juta tu..smpi mati pom xkn dpt ley..:(( actually ak xlh taw sgt sal kereta ni..yg aku taw kereta nie mmg laju..leh cpai speed 300km/h taw..mmg laju r..arrr....crazy of this car!!!!!
301 km/h

Tuesday, September 6, 2011

taRaaaaaaaaaaaaaaaa.....!!!

kesian kne ambik pic sndiri,xde org nk ambik :(

Heyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!dh lme sgt2 aku x new post..xtaw n xde mood nk post pape..buruk perangai kn..kehkehkeh..urm..raya dh berlalu.hari merdeka pom dh lepas..merdeka raya la katakn..actually aku xde pape nk story sgt sbnrnye..raya tahun bese2 je..tp suasana itu mampu bt aku menitis kn air mata kegembiraan dan tersenyum kemenangan..huhu..

Duit raya?kueh raya?baju raya?raya..raya..raya..hahaha..okey..kue raya dulu..urm,bkn men plan ngn akak aku yg kiteorg nk bt kue raya sendiri je tahun nie..kacang2 je beli..plan nk bt almond london la..tart nenas la..biskut makmur lah..last2 sehari sebelum raya dr pg smpi kul 3 ptg kiteorg sempat bt hmpir 250 Almond London je..ingt ptg ckit atau mlm nk smbg la bt biskut len..tp smu dh xde mood..dh penat sgt..hehe..kiteorg lupakn biskut raya..selepas dgr pengumuman esok raya kiteorg semua kuar rumah..men bunga api.men mercun 'Das'..(ntah apalh korg pnggil mercun nie..hehehe)...tp mercun nie x bhye..dy just kuarkn bunga api yg cntik sgt2..best giler men rmai2 wlpn xde bdk2..haha..sume dh besar..nk tnggu Athirah lmbt lg besar nye..hehe.Baju raya??baju raya aku tahun nie dua pasang je..satu color purple satu lagi kuning kehijauan..duit raya xleh ckp..rahsia..hehe..okey..dh xtaw nk ckp pe dh..Selamat Hari Raya jela.. :D

these're raya's pic!!x)

my beloved family


Athirah Nur syafiqah
my first niece :D


love gituuuu..

p/s:
otak x ready nk stdy blik :(

Sunday, July 3, 2011

Comel!!!!


Yeah,pasni dapat makan kek.


Hrmmm..yummy..yummy,,


Bila nak makan nie..


Umi,cepat la suap!


Ish..ish..tak sampai la pulak nak amik..

Arghh..tensen..nak nangis la cmni..



p/s:gelagat Athirah dgn kek hari ulang tahun kelahiran umi nya :P









Thursday, June 16, 2011

I'll always be beside you...

i'll always be beside you until the very end..
wiping all your tears away..
being your best friends..
i'll smile when you smile..
& fell all the pain you do,
& if you cry a single tear
i promise i'll cry too..

miss & love u a lot my dearest friends (:

Tuesday, June 14, 2011

Cita or Cinta?


Kejarlah Cita-cita sebelum cinta,apabila tercapainya cita-cita maka dengan sendirinya cinta itu akan hadir.

Sunday, June 12, 2011

Crazy of purple :)






my sis ^-^ fieyza :)


just wanna to tell, i love purple so much :)
thnz to my sis bcoz sudi bwk aku jln2 hri nie.. (",)

Sunday, June 5, 2011

Sekayu Waterfall,Kuala Berang,Terengganu


my sis

my mom

***some pic at the Sekayu Waterfall..
aku x mndi pom..akak aku je mandi..mmg jelez giler r tgok dia mndi..huhu...sejuk air kt sini..
Haa..sape2 yg pernah & akan dtg tereangganu jgn lupa singgah kt Air Terjun Sekayu k...rugi x datang..

Saturday, June 4, 2011

Chocolate Cupcakes (^-^)


Happy sgt2 sebab 2nd trial bt cupcakes pd kali ini menjdi..hehe..
tmbh2 lak sume puji..haha..
creadit tu Nadia Sirajuddin yg beri tnjuk ajar sedikit sbyk...
SMILE (^-^)

Wanna to share this..

Bahan-bahan untuk 15 Cupcakes:
1 Cawan Gula
1 Cawan Mentega
5 Biji telur saiz kecik
1 1/2 Cawan Tepung Kek
Sedikit Esen Vanilla
1/2 Cawan Serbuk Koko
Coklat Bar yg dihancur kn (ikut selera)

Bahan-Bahan Untuk Topping:
250 gm Creamate/Krimwell/ Shortening
1 Cawan Gula Aising
2 Sudu Besar susu cair

Cara-cara membuat Cupcake:
1. Kisar mentega dan gula sehingga betul-betul sebati.
2. Masukkan semua telur satu persatu dan terus kisar sehingga sebati.
3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung kek dan diikuti dengan serbok koko dan esen vanila.Dan kisar sehingga sebati.
4. Apabila adunan dah sebati,masukkan coklat bar yang telah di hancurkan (jangan terlampau hncur). Tak perlu dikisar lagi cuma kacau dengan spatula.
5.Masukkan ke dalam cup yg di atur dalam dulang dan bakar di dalam pada suhu yang berpatutan.

Cara-cara membuat topping:
1.Campur kan creamate dan gula.
2. Hancur@kisar dengan menggunakan blender untk mndpt kn topping yg lembut dan gebu.
3. Apabila topping sudah siap,asing kn untk letakkn warna atau perisa kesukaan anda.
4. Hias di atas kek mengikut ke kreatifan masing-masing..

Selamat Mencuba :)

Exactly Everything is No!!

No Text massage (-_-)
No Multimedia Massage (",_)
No Call (^-_ )
No Missed Called ('.')

useless hP!!!

Friday, June 3, 2011

Done!!

Damn!!
please..let bygone be bygone YANA!!!
never let what's goes around comes around..
it just make your heart be hurts..
enough!!
why you still thinking about that??
you just waste your time of thinking about something that never seen for future..
you still young YANA..
maybe..
not now..
YANA..YANA..YANA..
for now..
you should only thinking about your future..
open your eyes YANA..
if you really care about your future..
your sweet dreams will comes true...
believe that..
don't ever turn back anymore..
just go forward...
go for the shining rainbow there.......
the rainbow that always waiting for you....
yeah..exactly..

..........but.......

i'm so tired..
tired of lying..
lying myself..
from day to day..
really2 hurts..
arghhhh!! ihate my silly life!!
mistreated!!misplaced!!missundaztood!!
miss "no way its all good"


underestimated!!
So cool in lying!!
i tried!! tired!!!
but i try too hard!!!
it's waste of my time!!!
Why do i do that??
Why do i do that?

p/s:broken english :(

Monday, May 30, 2011

Yana dah bertunang??


Kelmarin merupakan hari pndftan kolej untuk student lama di UiTM Kuala Terengganu.Pada awal nya lepas p HEA & HEP aku nk jmpe mbr2 aku...selepas tu len lak jdi nye..jmpe je dorg je,aku di pjuk untk tido di sana semalaman dgn sehelai sepinggan..hehe..


YANA dh bertunang??btul ke??huhu..dorg nie..ade2 je..merepek je...cita2 aku belum tercapai dh bertunang..ish3..mmg x patut..cuma di sebabkan sebentuk cincin yg aku pakai di jari manis aku,sume ingt aku dh bertunang...nakal tul lah dorg nie..nk tergelak lak aku..sape lh nk masuk meminang aku nie...cincin ni mak aku yg bg....bkn aku dh bertunang k..

satu hal..sal wedges nie!!!!!


tension aku..terpaksa aku pkai sb xde sandal len dh..mak aku pksa pkai..first time pkai wei..mmg rase confident bila pkai..tp siyes!!!sakit giler kaki aku..ahhhh...mmg aku xkn pkai da lepas nie..menyeksa diri..tmbh mbr2 aku terkejut smbil gelak2..dorg x cye aku pkai wedges..yela..sblum nie mne aku pernah pkai..tp..aku nk da pkai...menyeksa kn!!!!!

Actually,semalam tidow ngn dorg sume..tikah,nini,nana,qiehah,ezah...mmg sedih sgt nk tinggl dorg sume n kwan2 aku yg len..sedih wei..tp..sblm tu aku smpt jmpe ngn someone..wlpn skjp sgt..thnz alot..

p/s:to forget u,i never do..to forget me..its p to u..

Wednesday, May 25, 2011

Buang yang keruh,ambik yg jernih

Alhamdulillah..
result sem 3 dh keluar pd hari ini 25/5/2011..
walaupun mmg mengecewakn sb xdpt dean list...
aku tetap bersyukur sb setiap sem pinter aku naik walupun sedikit..
n syukur dpt capai CGPA3 pointer ke ats..

Actually mmg nk sgt dean list sb xpernah dpt pom..
tp nk bt cmne kn..
byk dugaan mse exam n akibat dr aku jgk yg stdy last minute..
sume nie byk menyedarkn aku..
nk nyesal pon xguna..
bnd dh jd xleh undur balik kn..
insya-Allah..
tingktkn lagi usha untuk sem dpn lak..
xnak menyerah kt sini je...

dalam tidak sedar..
aku kesal dgn diri aku sendiri..
aku cepat hanyut apabila aku bercinta..
itu mmg x dnafikan..
aku tidak mnyalah kn sape2..
salah aku..
aku tak pndai seimbangkn jiwa dan mental apabila aku dlm alam percintaan..
aku akan lupa hubungan aku dengan pelajaran..
apatah lagi hubungan aku dengan yang ESA..
disebabkn kelalaian aku sendri..

aku sering berharap aku tak mahu jatuh cinta lagi sepanjang aku belajar..
tp apakn daya..
aku insan yg lemah..
yang tak mampu lari dengan semua ini..
kadang2..
aku terasa iri sgt dengan orang lain..
orang yg berjaya dlm percintaan dan pelajaran nya..
mereka sgt bertuah kerana percintaan dan pelajaran mereka berjaya dengan seiring..
tp..
aku tidak..
orang yg knl rapat ngn aku,pasti tahu akan itu..
aku seorg yg mudah lupa pada pelajaran apabila mendekati CINTA..
dan aku boleh menjadi seorang yang amat berjaya apabila menjauhi CINTA..
msti pelik kn..
tp itu hakikat nye..
aku xleh mbwa dua2 seiring..
mgkin boleh..tp bukan mse nye lg..

Ya Allah...
aku mohon ampun dari-Mu kerana alpa kepada Mu..
aku memohon kuatkan lah hati aku untuk aku hadapi semua ini..
Aku memohon tutup lah pintu hati aku untuk bercinta lagi..
dan aku memohon bukalah pintu untuk aku terus berjuang sehingga berjaya dunia dan di akhirat semata2 kerana - Mu Ya Allah..
aku berserah...
Semoga esok dan seterusnya aku akan lalui hari2 yg penuh bermakna dengan hati yang tabah..
Amin..

Thursday, May 19, 2011

Wahai Adam..



Wahai adam,
Hawa itu tercipta indah dari rusukmu
Terlindung 1001 hikmah disebalik keindahan itu
Janganlah engkau sengaja patah-patahkan ia
Sebaliknya luruskannya dengan penuh hikmah & sayang..

Wanita akal senipis rambutnya
Jangankan lelaki biasa, nabi pun terasa sunyi tanpa wanita
Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah
Masih mencari walau ada segalanya
Apa yang tiada dalam syurga? Namun adam tetap rindukan hawa..


Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok
Untuk diluruskan oleh lelaki. Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
Mana mungkin kayu yang bengkok,
menghasilkan bayang yang lurus ..
Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah
Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah
Didiklah mereka dengan panduan darinya

Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta
kerana nantinya mereka semakin liar
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan
kerana nantinya mereka akan semakin derita
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal
Di situlah punca kekuatan dunia ..

Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu
Hati serapuh kaca
Kuatkanlah ia dengan iman...
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak
Ingatlah perananmu wahai lelaki bergelar pemimpin..

Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya
Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rabbi
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan
Ia bukan diskriminasi Allah... sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah
Wanita yang lupa hakikat kejadiannya
Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan
Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus

Bahkan akan semakin membengkok
Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbinya

Bila wanita menjadi derhaka
pasti dunia lelaki akan menjadi huru hara...
Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata

Tapi binalah kepimpinan
Pastikan sebelum wanita menuju Ilahi, pimpinlah diri kepadanya
Jinakkan diri kepada Allah
Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu
Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra'
Seandainya dirimu tidak sehebat Saidina Ali karamallahuwajhah...

Bukankah kamu lelaki punya peranan besar terhadap hawa!
Lindungilah hawa itu.
Jadilah pemimpin imamnya yang terbaik.
Lindungilah hawa itu
Lunakkan telingamu dan ajarinya
dengan nafas alunan suci Quran...
Alangkah bertuahnya berada di bawah Nur Islam,
di mana segala kesusahan, kesakitan, kesedihan,
kerinduan, kegelisahan yang dihadapi
dapat diharungi bersama dengan sabar dan redha
mengkafarahkan dosa-dosa kecil..

Wahai lelaki...wahai adam,
Lindungilah hawa selagi kamu mampu,bukan menyakitinya
Bimbingilah hawa di jalan NurNya,bukan menyesatkannya
Wangikanlah mulutmu dengan nasihat hikmah,bukan meracuninya
Jadilah pemimpin imam yang terbaik buatnya,saling membantu
Hilangkanlah egomu kerna itu api yg membenamkan nur kebahgiaan
Ingatlah wahai lelaki.. ♥

Wahai lelaki yang punye peranan besar,

Jika benar kau mencintainya maka cintailah dia sepenuh hatimu..
jika benar kau kasih dan cintakan wanita itu, jagalah dia dgn baik, kasihanilah dia, lindungilah dia, berilah kasih syg padanya, nasihatilah dia, bawalah dia ke jalan Allah, perbetulkan kesilapannya, bersabar dengannya, terimalah kekurangannya, jadi imamnya dan redhalah padanya..

Moga dia menunggumu di syurga sebagai bidadarimu....

Semoga bermanfaat...

Oleh:Andhika Al-Banjari Mtp


Sunday, May 15, 2011

☼ Baby yg sgt comel ✿ ❀

This is my first niece Athirah Nursyafiqah
and the girl beside me is my beloved sis.. Zarida bt .Zakaria

and...this is my sweeties cousin...comel kn...
Her name is Nurul Iman bt Ibrahim
(sje blur kn sb i ade kt blkg tu..huu..)

Saturday, May 14, 2011

♥ Find Happiness ♥


Never cry for any relation in life
because for the one whom you cry
does not deserve your tears
and the one who deserves
will never let you cry...

Treat everyone with politeness
even those who are rude to you
not because they are not nice
but because you are nice...

You search your happiness
in others
which will make you feel alone,
rather search it in yourself
you will feel happy
even if you are left alone...

Always have
a positie attitude in life.
There is something positive
in every person.
Even a stopped watch
is right twice a day.

Happiness always looks small
when we hold it in our hands
but when we learn to
share it.
We realize how big
and precious it is!..

Wednesday, May 11, 2011

Untung berbudi pada tanah

Inilah hasil nye..

the sweet2 sour oranges..

amazing purple!!

rebus msti besshh!!

making juice!!

rndu nye nk mkn :(

can't wait the season!!!!

bananas make us feel calm :)

wow..mnggis2..


P/s:

tibe2 berangan nk ade satu ladang buah-buahan di mne sume jenis2 buahan ade dlm ladang tu..syoknye...bila tibe musim,msuk ladang petik je..mmg terbaik r..hari2 dpt mkn buah..haha..angan2 nie aku kongsi ngn aku aku td,...best giler berangan ngn akak yg satu kepala nie..huahu..insya-Allah..akan aku bina LADANG VOCHELLE satu hri nti..huhu...