Friday, September 6, 2013

Cara nak kira CGPA UiTM

Setelah sekian lama belajar di uitm, dhdh pom praktikal , baru hari nie aku tahu cara nak kire gpa n cgpa.. heeee....

ni korang punya Gred :

A  +  : 4.00
A      : 4.00
A  -   : 3.70
B +  : 3.30
B     : 3.00 
B -   : 2.70
C +  : 2.30
C     : 2.00
C -   : 1.70
D +  : 1.30
D     : 1.00
E     : 0.70
F     : 0.00

Keputusan Semester 1
SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai
1Programming For Engineers3B3.009.00
2Statics3B3.009.00
3Thermodynamics I3A-3.7011.10
4Laboratory I2A-3.707.40
5Calculus2B-2.705.40
6English For Academic Communication2B-2.705.40
7Islamic And Asian Civilization I2B+3.306.60


Pengiraan GPA Bagi Semester 1 :-
GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.00+11.10+7.40+5.40+5.40+6.60
3+3+3+2+2+2+2

GPA=53.90
17

GPA sem 1=3.17




Keputusan Semester 2


SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai
1Dynamics3B3.009.00
2Engineering Drawing3B+3.309.90
3Material Science3C-1.705.10
4Engineering Mathematics3B-2.708.10
5Islamic And Asian Civilization II2B-2.705.40
6Swimming I1A4.004.00



Pengiraan GPA Bagi Semester 2 :-


GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.90+5.10+8.10+5.40+4.00
3+3+3+3+2+1

GPA=41.50
15

GPA sem 2=2.77



Sekarang anda dah tahu macam mana nak kira GPA. Sekarang kita tengok pulak cara nak kira CGPA.


Pengiraan CGPA Bagi Semester 1:-
Untuk semester pertama, nilai CGPA dan GPA adalah sama kerana purata diperoleh dengan mengira keputusan satu semester sahaja iaitu semester 1. Oleh itu CGPA = GPA untuk semester pertama sahaja.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90
17

CGPA sem 1=3.17



Pengiraan CGPA Bagi Semester 2 :-


 Pada semester kedua, nilai CGPA diperoleh dengan mendapatkan purata bagi keputusan kedua-dua semester iaitu semester 1 dan 2.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90+41.50
17+15

CGPA=95.40
32

CGPA sem 2=2.98


credit to blog: 

6 comments:

Hisham MD said...

Saya ada cgpa calculation guna excel. Boleh kira dari sem 1 sampai habis. Berminat email saya hishamdesa@unikl.edu.my atau download dari link http://padlet.com/sham2desa/8kops91aw1 ( it not spam or virus link) . Sila tinggalkan massage ( nama dan dari Universiti mana). FREE.

Siti Noor Ibrahim said...

Saudara Hisham...sy x pandai nak guna awak punya calculator...x faham...macam mana cara mudah??..🙀

Hisham MD said...

Siti noor Ibrahim,
Boleh awak email saya. senang nak berkuminikasi

Tq

NAim KArim said...

Sume bende nk mudah...

Aslam said...

Salam....

saya ada buat app untuk kira gpa dan cgpa...boleh track every semester. Boleh download dekat sini.

http://www.izzulaslam.com/en/component/jdownloads/download/3-4flat/3-unsigned-4flat-apk

TQ

Razmil Ismail said...

Kan dia tanya tu sebab tak faham.. bila tak faham suruh bertanya, bila dah bertanya kena kecam pula.. haih typical malay 💁🏻‍♂️